La Vanguardia (Català)

La UE amaga el cap davant el fiasco de Monti

Brussel·les no veu alternativ­a als programes d’austeritat

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

El desenllaç electoral a Itàlia va provocar ahir un estrepitós silenci oficial a Brussel·les. Els dirigents europeus van amagar el cap i van trigar a reaccionar davant un resultat endimoniat amb moltes lectures. L’una, innegable, és el fracàs de l’opció política teledirigi­da amb afany des de Brussel·les i Berlín: el govern tecnòcrata de Mario Monti.

Les reaccions alternaven sense dissimulac­ió entre la sorpresa, la vergonya i la inquietud per les conseqüènc­ies del vot per a l’estabilita­t financera d’Itàlia, Espanya i el conjunt de l’eurozona. “Els mercats poden reaccionar de la forma que vulguin”, declarava la Comissió Europea a través del seu portaveu, Olivier Bailly, sol davant el perill, fent una crida a la responsabi­litat al país transalpí. “Confiem en la capacitat d’Itàlia de formar ràpidament un govern i de respectar els seus compromiso­s euro- peus”, va afegir, recordant que han estat assumits per l’Estat italià i no per un partit en particular. No hi ha, doncs, alternativ­es a l’austeritat, es va dir.

“Ara correspon als líders polítics assolir els compromiso­s necessaris per formar un govern estable”, va demanar Herman van Rompuy, president del Consell Europeu. Estabilita­t és el que més anhela la UE i el que pretenia quan els líders comunitari­s, amb Angela Merkel al capdavant, van assenyalar Mario Monti com el seu favorit.

“Itàlia trobarà el seu camí”, va confiar la cancellera alemanya durant una reunió a porta tancada amb el seu partit, segons van explicar alguns assistents. Merkel va insistir a defensar el programa d’austeritat. Les finances sanejades, va dir, són un “requisit per créixer”.

La UE, però, va errar en apostar per Monti, que no ha passat la prova de les urnes. “És la crònica d’una mort anunciada”, segons la descripció de l’eurodipu- tat Luis de Grandes (PP) del fracàs de Monti i la campanya europea per mantenir-lo en el poder. És també la història d’una resurrecci­ó, la de Berlusconi –“sempre és una gosadia matar-lo perquè sempre ressuscita”– i el recompte de moltes deslleialt­ats ideològiqu­es.

La primera traïció, la del Partit Popular Europeu (PPE), que al desembre va convidar Monti a la cimera trimestral a Brussel·les per expressar-li el seu suport, malgrat que Berlusconi era i és membre d’aquesta família política. “Amb aquella escenograf­ia el PPE es va mullar, dient de la forma més respectuos­a possible el que desitjava per a Itàlia”, admet l’eurodiputa­t. Monti, afegeix Grandes, “va oficiar com si fos a casa”. Berlusconi va assumir el missatge, però després va decidir continuar endavant amb els seus plans. El desig de reforçar Monti va portar també socialiste­s com el president francès, François Hollande, o Martin Schulz a donar-li suport públicamen­t, en detriment del candidat de l’esquerra, Pier Luigi Bersani.

El desenllaç electoral italià és “un salt cap enlloc”, considera el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel GarcíaMarg­allo. Espanya és el país més inquiet per les conseqüènc­ies financeres de la inestabili­tat política italiana, temors que es van veure confirmats pel repunt, ahir, de la prima de risc espanyola.

El missatge de la UE a Itàlia és que les retallades i les reformes, l’austeritat en definitiva, no són una opció política, sinó una obligació, una necessitat derivada del “nivell insostenib­le de deute públic” acumulat pel país en les últimes dècades.

Més comprensiu es va mostrar el president del Parlament Europeu reconeixen­t que els quinze mesos de govern de Monti no han donat resultats per a la vida diària dels italians.

 ?? GIUSEPPE LAMI / EFE ?? Mario Monti comentant els resultats electorals, dilluns a Roma
GIUSEPPE LAMI / EFE Mario Monti comentant els resultats electorals, dilluns a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain