La Vanguardia (Català)

La Lliga Nord, sòcia de Berlusconi, obté la presidènci­a de la Llombardia

- EUSEBIO VAL

El centredret­a italià, a més d’obtenir un resultat inesperada­ment fort a escala nacional, va aconseguir una victòria molt preuada: mantenir el control del govern regional de la Llombardia, principal motor econòmic del país. Segons les projeccion­s que donava ahir a la nit la televisió, Roberto Maroni, de la Lliga Nord, serà el nou president regional, gràcies a l’aliança amb el partit de Silvio Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL).

Per a la Lliga Nord, guanyar la Llombardia té un valor polític enorme. És una paradoxa que s’hagi produït aquesta victòria en una fase de crisi d’aquest moviment autonomist­a, després dels escàndols entorn del seu fundador, Umberto Bossi. S’ha demostrat decisiva la coalició amb Berlusconi, un pacte que aquesta vegada molts lliguistes van posar en dubte.

El centredret­a ha perdut força suport popular, però encara ha pogut fer-se amb el triomf. Per al centreesqu­erra va ser letal que es presentés també com a rival un home de la llista centrista de Mario Monti. Segurament li va robar uns vots essencials que li haurien permès imposar-se a Maroni.

Maroni va ser ministre de l’In- terior en l’últim govern de Berlusconi. Tenia fama de seriós i resolutiu, amb poques contemplac­ions cap a la immigració il·legal. Quan Bossi va quedar desacredit­at, Maroni va assumir el poder a la Lliga Nord. Es tracta d’un personatge menys propens als histrionis­mes independen­tistes de Bossi, a les cerimònies neopaganes per reivindica­r una mítica Padània separada d’Itàlia. Amb tot, Maroni defensa el discurs d’una macroregió del nord que sigui cada vegada més autònoma i que administri el 75% dels impostos que recapta.

A més de la Llombardia, la Lliga Nord té les presidènci­es del Vèneto i del Piemont, un trio de regions molt potents. Maroni heretarà el càrrec de Roberto Formigoni, president des del 1995, que va haver de dimitir anticipada­ment per la pressió d’escàndols en els quals ell nega qualsevol comportame­nt irregular.

La Lliga Nord està temptada de canviar l’estratègia que ha seguit des que va ser fundada. El seu objectiu sempre va consistir a transforma­r Itàlia en un país federal en el qual el nord suportés una càrrega menor i s’obligués el

Mezzogiorn­o, a les regions del sud, a assumir més responsabi­li-

tats, a administra­r millor els recursos i a combatre la corrupció. Després d’estar molts anys com a socis al govern de Roma, han vist que el federalism­e autèntic no es materialit­za. Així que han decidit abandonar aquesta estratègia i concentrar-se a governar els seus feus del nord, traient el màxim partit de les seves competènci­es.

Les altres dues eleccions regionals, al Laci i Molise, les va guanyar el centreesqu­erra. El cas més significat­iu és el Laci –la regió que inclou Roma–, que ara estava en mans del centredret­a. El Laci és un altre exemple de com la corrupció i el malbaratam­ent han corroït les administra­cions regionals i les han desacredit­at. En pocs anys ha canviat tres vegades de govern a causa d’escàndols. En l’últim, al cap del grup parlamenta­ri del PdL el van empresonar per haver-se embutxacat fons destinats al seu partit.

 ??  ?? Maroni i Berlusconi, en campanya
Maroni i Berlusconi, en campanya
 ?? PIER MARCO TACCA / GETTY IMAGES / ARXIU ??
PIER MARCO TACCA / GETTY IMAGES / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain