La Vanguardia (Català)

Al Papa emèrit encara li diran Sa Santedat

Benet XVI anirà de blanc i no tindrà guàrdies suïssos

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Serà el Papa emèrit, desproveït de qualsevol poder, però mantindrà una aura especial per als creients. Li continuara­n dient Benet XVI i tindrà el tracte de Santedat.

El Vaticà va aclarir finalment ahir la incògnita sobre el títol que tindrà Benet XVI després de la seva renúncia i altres detalls. L’actual papa conservarà el nom que ell mateix va escollir quan va accedir al ministeri petrí i, pel que fa al protocol, no perdrà la considerac­ió de Sa Santedat. Altres fórmules per referir-se a la seva persona seran les de Papa emèrit i Romà Pontífex emèrit. Tot això serà efectiu a partir de les 20 hores de demà dijous 28 de febrer, el moment en què cessarà oficialmen­t de les seves funcions.

El nom i el tracte no eren qüestions fútils. Tenien la seva rellevànci­a eclesial i fins i tot jurídica. Encara que Benet XVI havia meditat durant molt de temps el pas que faria, quedaven sense resoldre aquests temes. Segons va indicar el portaveu del Vaticà, el pare jesuïta Federico Lombardi, aquests detalls els ha decidit el mateix Papa, després de consultar amb els seus col·laboradors i d’assessorar-se amb la Secretaria d’Estat.

Així que deixi d’exercir com a Sant Pare, Benet XVI deixarà de comptar amb la protecció de la Guàrdia Suïssa, un cos militar creat fa més de cinc segles que vetlla per la seguretat dels pontífexs i, durant el període de seu vacant, dels cardenals que han d’elegir el successor. Els guàrdies suïssos es retiraran de Castel Gandolfo dijous a la nit. A partir de llavors, la vigilància de Joseph Ratzinger anirà a càrrec de la Gendarmeri­a Vaticana, que depèn de l’Estat de la Ciutat del Vaticà.

Com és tradició, seran eliminats el segell de plom utilitzat pel Papa per als documents i l’anell del Pescador, que està lligat al ministeri petrí. Benet XVI vestirà amb una sotana blanca simple, sense la petita capa que porta ara. Una altra curiositat són les sabates. Deixarà d’utilit- zar els cèlebres mocassins vermells (aquest color és un símbol del martiri i de la sang de la passió) i calçarà unes sabates marrons que li van regalar durant la visita realitzada el març de l’any passat a León (Mèxic). Al Papa li van agradar molt i se sent molt còmode amb aquestes sabates amb què el van obsequiar artesans mexicans, per la qual cosa continuarà portant-les, va precisar Lombardi.

Benet XVI va dedicar la jorna- da d’ahir a l’oració, a preparar l’audiència general, l’última del seu pontificat, i a selecciona­r els documents personals que s’endurà a Castel Gandolfo, on residirà durant un parell de mesos fins que estigui condiciona­da l’ala del convent dins del Vaticà on està previst que establei- xi la seva residència definitiva.

S’espera que a l’audiència pública d’avui, a l’aire lliure, a la plaça de Sant Pere, hi acudeixi un mínim de 50.000 persones. No hi haurà salutacion­s individual­s a la plaça, l’habitual besamans, per impossibil­itat material d’atendre totes les peticions. El Papa sí que saludarà després en privat, a la sala Clementina, diversos líders estrangers que seran a Roma, entre ells els regents de San Marino, el president de Baviera, el president d’Eslovàquia i el copríncep d’Andorra. Res no es va dir sobre el secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry, que assistirà a l’audiència pública, o del ministre espanyol de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que també ho farà.

 ?? MICHAEL SOHN / AP ?? Una monja observa els preparatiu­s a la plaça de Sant Pere
MICHAEL SOHN / AP Una monja observa els preparatiu­s a la plaça de Sant Pere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain