La Vanguardia (Català)

Vint morts a Egipte en l’incendi d’un globus turístic sobre Luxor

Només dos superviven­ts en l’accident més greu d’un aeròstat de passatgers

- LUXOR

Vint-i-dues persones viatjaven al globus d’aire calent que ahir es va estavellar a Luxor, a l’Alt Egipte, després d’incendiar-se. Només hi va haver dos superviven­ts. Els morts eren turistes procedents de la Xina, el Japó, la Gran Bretanya, França i Hongria.

Entre les víctimes també figura una persona de nacionalit­at egípcia de qui no se’n van donar detalls, encara que podria tractar-se del guia del grup. El pilot del globus va saltar de la barqueta des d’una altura de deu o quinze metres. Ahir continuava ingressat en un hospital del Caire amb cremades al 70% del cos. Juntament amb ell van ser rescatats dos britànics, uns dels quals va morir a conseqüènc­ia de les ferides; l’altre es trobava estable però en estat de xoc, ja que la seva dona va morir en l’accident. El grup més gran de morts el formaven nou turistes xinesos de Hong Kong.

L’accident es va produir entre les sis i les vuit del matí, segons Ahmed al-Sawi, president de Sky Cruise, la companyia propietàri­a de l’aeròstat. Al-Sawi va dir que probableme­nt alguns passatgers van arribar a saltar de la barqueta, com el pilot. L’aeronau feia un dels típics recorregut­s matinals sobre la vall dels Reis. Ahmed Abud, director d’una associació que representa els operadors de globus turístics a Luxor, va dir que l’explosió va tenir lloc quan el globus estava a una altura d’uns 300 metres i estava en la fase final del vol, pròxim ja a descendir. Després d’incendiar-se, va anar a caure en un camp de canya de sucre a la localitat d’AlDhabaa, a l’oest de Luxor i a la ribera occidental del Nil.

Konny Mathews, assistent de la gerència a l’hotel Al-Mudira de Luxor, va dir que va sentir una explosió cap a les set del matí. “Va ser una explosió enorme, espantosa, encara que va ser a diversos quilòmetre­s de l’hotel –va afirmar–. Alguns dels meus empleats van dir que les seves cases es van veure sacsejades”. “Vam sentir una forta explosió darrere nostre. Vaig mirar enrere i vaig veure molt fum”, va dir el fotògraf nord-americà Christophe­r Michel, que es trobava en un altre globus.

Michel va explicar a la cadena britànica Sky que l’aparell afectat era un dels vuit que estaven volant alhora, i del qual va fer fotos abans de l’accident. Segons un dels investigad­ors arribats al lloc de la tragèdia, el globus estava descendint per aterrar i un dels cables que es feien servir es va enredar en un tub que condueix gas des de la bombona fins al cremador que escalfa l’aire a l’interior de les veles (la campana del globus), cosa que va provocar l’explosió.

El responsabl­e egipci d’Aviació Civil, Wael al-Maadawi, va desplaçar un comitè investigad­or a Luxor i va explicar al canal Al-Jazira que encara no podia afirmar “si la causa va ser un mal mantenimen­t –de l’aparell– o un error fins que acabi la investigac­ió”. El Ministeri de Turisme també va enviar el seu propi comitè investigad­or. El ministre Hixam Zazu va demanar “el càstig més dur” per a qui es demostri culpable, segons un comunicat.

L’accident d’ahir a Luxor és el més greu que ha patit un globus de passatgers. El precedent més important data del 1989, quan tretze persones van morir en el xoc de dos globus a Alice Springs (Austràlia). L’any passat, un globus es va incendiar i es va estave- llar a Eslovènia. Hi va haver sis morts i 26 ferits. Es tractava d’un gran aparell, carregat amb 32 persones. El 2012, un altre aeròstat d’aire calent va xocar contra una línia d’alta tensió a Nova Zelanda i van morir onze persones. El 2009, setze turistes van resultar ferits, també a Luxor, quan el globus va xocar contra una antena de telefonia mòbil i es va estavellar. En aquella ocasió, pel que sembla, la barqueta estava sobrecarre­gada. Un any abans, al mateix lloc, set turistes més van patir un accident similar.

El vol en globus sobre els llocs arqueològi­cs és una de les activitats turístique­s més populars a Egipte, encara que l’activitat ha decrescut a conseqüènc­ia de la caiguda del turisme per la inestabili­tat política. Abans de la revolta contra Hosni Mubarak, el 2010, el país va rebre 14,7 milions de visitants, que van baixar a 9,8 milions l’any següent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain