La Vanguardia (Català)

Volar baixet sobre l’Alt Nil

- Javier Ortega Figueiral

Malgrat el convuls moment social que viu Egipte, que ha reduït el nombre de turistes, sobretot a l’Alt Nil, el país continua atraient molts viatgers. Per ells, sobrevolar en respectuós silenci la vall dels Reis o el temple de Karnak suposa un dels punts culminants de la seva visita a l’antic Egipte. Ahir, com gairebé cada alba, una dotzena de globus amb passatgers es van enlairar del marge esquerre del riu Nil, a un parell de quilòmetre­s a l’oest de Luxor. Quan un dels globus volava a uns 300 metres d’altura, amb vint turistes i un pilot a bord, hi van esclatar les bombones de gas que alimenten els cremadors. La gran cistella de passatgers es va incendiar i es va precipitar al buit sobre un camp de canya de sucre. Només un viatger, de nacionalit­at anglesa, i el pilot de l’aeròstat van sobreviure, encara que tots dos estan ferits de gravetat amb importants cremades. Entre els morts hi ha turistes de Hong Kong, França i la Gran Bretanya.

Des de fa una dècada, les excursions en globus s’han convertit en un més dels incentius per visitar la regió de Luxor, ben dotada d’hotels i escala per excel·lència dels cèlebres creuers pel Nil. Els globus ofe- reixen una visió panoràmica única des del cel, amb el discret soroll puntual del cremador que escalfa l’aire. Els globus volen a baixa altura sobre els principals monuments de la zona en viatges que solen durar uns cinquanta minuts. Es duen a terme a primera hora del dia, quan les condicions meteorològ­iques són òptimes per a un passeig en el qual manen els vents. La perícia del pilot profession­al es basa a trobar-los.

Vuit operadors locals ofereixen aquests serveis i cada temporada transporte­n uns 160.000 turistes. La primavera del 2009 es va produir un incident a la mateixa zona, quan un aeròstat amb 16 persones a bord va topar amb una antena de telecomuni­cacions, la seva tela es va esquinçar i va caure a més velocitat que en un descens normal. No hi va haver morts, però diversos passatgers van patir ferides i va ser llavors que el Ministeri egipci d’Aviació Civil va prendre cartes en aquest assumpte. Va suspendre diversos mesos els vols i va redactar una normativa més exigent, que limita el nombre d’aeronaus que poden estar alhora sobre una zona.

Les xifres de la tragèdia d’ahir l’han convertida en el pitjor accident de la història dels globus aerostàtic­s arreu del món i han provocat la doble reacció del ministre de Turisme, que ha manifestat que els responsabl­es “seran castigats severament” i ha ordenat la suspensió cautelar de tots els vols.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain