La Vanguardia (Català)

Primer coet contra Israel des de Gaza en quatre mesos

La pròxima visita d’obama alimenta l’escalada de tensió

- HENRIQUE CYMERMAN Jerusalem. Correspons­al

La primera visita de Barack Obama a Jerusalem i a Ramal·lah com a president dels Estats Units, prevista per al proper 20 de març, i el buit polític a Israel en vigílies de la formació de la nova coalició de govern han contribuït a una nova escalada de tensió als territoris palestins de Gaza i Cisjordàni­a.

Un coet Qassam, llançat des de Gaza, va caure ahir, sense causar danys, al costat de la ciutat israeliana d’Ashkelon, de 17.000 habitants. Es tracta del primer projectil que els palestins llancen contra Israel des de la treva que va posar fi, el mes de novembre passat, a l’ofensiva militar israeliana contra les milícies de la franja. Feia tretze anys que el sud d’Israel no vivia quatre mesos seguits de tranquil·litat.

L’atac se’l va atribuir la Brigada dels Màrtirs d’Al-Aqsa, el braç armat d’Al-Fatah, que el va presentar com una revenja per la mort del pres palestí Arafat Iaradat a la presó israeliana de Meguido. Israel assegura que va morir d’una aturada cardíaca, però el metge de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) que va participar a l’autòpsia considera que va ser torturat. El funeral de Iaradat, al poble de Sair, va reunir dilluns prop de 20.000 persones, segons l’ANP.

Obama anirà a Israel amb tres objectius a l’agenda: l’Iran i l’estratègia per frenar el seu projecte militar; Síria i les ramificaci­ons de la guerra civil al Líban, amb èmfasi al paper de Hizbul·lah, que pot estar rebent míssils estratègic­s via Damasc; i la represa del procés de pau entre Israel i Palestina, paralitzat des de fa quatre anys.

L’ANP pot utilitzar els recents xocs a Cisjordàni­a entre joves palestins i soldats israelians per situar la seva problemàti­ca dalt de tot de l’agenda d’Obama. És per això que el Ministeri de Defensa israelià preveu que la tensió continuarà almenys fins a l’arribada del president nord-americà.

La impressió és que el president palestí, Mahmud Abbas, considera que les protestes populars són una estratègia legítima sempre que no incloguin armes. Abbas no vol de cap manera perdre el control del carrer, fet que podria conduir a un nou aixecament militaritz­at, amb tirotejos i atemptats suïcides.

Fonts militars israeliane­s confessen que un fracàs de la visita d’Obama pot tornar a provocar una explosió de violència als carrers palestins, com ja va pas- sar el setembre del 2000, arran del fiasco de la cimera de Camp David, on no es va poder tancar la pau.

La diplomàcia dels Estats Units considera que la formació d’un govern a Jerusalem de caràcter més centrista podria suavitzar les tensions. De forma oficiosa, l’Administra­ció Obama manté contactes amb el líder centrista Yair Lapid, candidat a ser el número dos del nou executiu de Netanyahu. Els EUA i la UE voldrien veure Lapid com a ministre d’Afers Exteriors. Netanyahu ha convidat Lapid a entrar al seu govern, on tot indica que no hi haurà lloc per als ultraortod­oxos.

Udi Dekel, expert de l’Institut d’Investigac­ió de Seguretat Nacional, opina que s’acosta el moment de prendre decisions davant els nous desafiamen­ts a l’Iran, Síria i Palestina, a més de l’auge de l’islamisme polític. “En cas de no ser així –explica–, es dispara el risc de pèrdua de control sobre els fets i d’explosions a diversos escenaris”.

 ?? EDI ISRAEL / EFE ?? Restes del Qassam que va caure ahir a Ashkelon sense causar danys
EDI ISRAEL / EFE Restes del Qassam que va caure ahir a Ashkelon sense causar danys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain