La Vanguardia (Català)

El Congrés diu no al 75% dels diputats de Catalunya

La Cambra Baixa viu el xoc de legitimita­ts democràtiq­ues

- LUIS IZQUIERDO Madrid

Per primera vegada en democràcia, una àmplia majoria de la representa­ció dels catalans al Congrés va votar ahir a favor del dret a decidir el seu futur com a país. En concret, 35 dels 47 diputats electes per les quatre circumscri­pcions catalanes van donar suport a les propostes de resolució de CiU i ICV que instaven el Govern central “a iniciar un diàleg amb el Govern de la Generalita­t per possibilit­ar la celebració d’una consulta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per decidir el seu futur”, segons el text de la federació nacionalis­ta, molt similar al de la formació ecosociali­sta.

La suma dels vots del PSC als més habituals de CiU, ERC i ICV representa­ven 2.458.430 vots, el 77,49% de l’expressió democràtic­a catalana en els comicis del 2011. Només els 715.812 vots que va obtenir el PP es van sumar a la majoria per rebutjar la proposta.

Va ser un autèntic xoc de legitimita­ts democràtiq­ues. Davant la majoria catalana a favor de la consulta va vèncer la majoria aclaparado­ra que conformen els vots del PP i el PSOE, als quals es van sumar els d’altres formacions menors com UPyD, és a dir, al voltant de 20 milions de vots espanyols, davant els 2,5 milions de vots catalans, però cadascú majoritari en el seu àmbit territoria­l. En concret, la proposta de CiU va ser rebutjada per 275 vots contra 60; la d’ICV per 272 vots contra 59; i la d’ERC per 180 vots contra 29 i 124 abstencion­s.

Molt més solitari es va que- dar el PP davant la petició de crear una ponència que abordi la reforma de la Constituci­ó. La proposta era del PSOE i va rebre cert suport entre l’oposició, encara que hi va haver 29 abstencion­s. Els 182 vots del PP es van imposar als 123 que donaven suport a la petició.

La necessitat d’afrontar canvis constituci­onals és defensada per una àmplia majoria de partits, encara que no hi ha tant d’acord pel que fa al sentit de la reforma de la Carta Magna. Els socialiste­s al·ludeixen a la necessitat d’“adequar les previsions constituci­onals sobre l’organitzac­ió territoria­l de l’Estat”, mentre que altres formacions, com UPyD, porten les seves peticions fins a la redacció d’un nou text constituci­onal.

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, va explicar ahir el desacord del seu grup amb l’exposició de motius del PSOE, que recull el dret a decidir, però va acollir amb satisfacci­ó alguna

classe de proposta per reformar la Carta Magna.

L’únic gran acord de la segona part del debat sobre l’estat de la nació va girar entorn de la necessitat de lluitar contra la corrupció. I, encara que va ser ampli, va resultar incomplet ja que no va tenir els vots del PSOE, que finalment va optar per l’abstenció.

El PP havia anat a totes els dos últims dies en el que el Govern pretén que sigui l’embrió d’un gran pacte per la regeneraci­ó democràtic­a.

Tant que havia accedit a peticions d’un ampli grup de partits, incloses la majoria de les propostes del PSOE. Entorn de la redacció de CiU, el PP va aconseguir guanyar-se el suport del grup català, així com del PNB i d’UPyD. També van firmar el text Coalició Canària i UPN.

Els socialiste­s van estar a prop del sí, però les noves notícies del cas Bárcenas van propiciar que la direcció del grup de l’oposició principal decidís mantenir-se en una abstenció prudent. “Recullen la majoria de les nostres propostes, però la gestió del cas Bárcenas ens fa impossible acordar res amb el PP en matèria de lluita contra la corrupció”, explicaven fonts de la direcció del grup socialista minuts abans de les votacions.

Les ganes del PP per obtenir suports en aquest tema van fer que acceptés, fins i tot, en la redacció del text la incorporac­ió a la llei de Transparèn­cia d’“els partits polítics, les organitzac­i- ons sindicals i empresaria­ls i aquelles entitats i institucio­ns que es financen essencialm­ent a través de diners públics”. En la intervenci­ó durant el debat, Macias (CiU) al·ludia de forma expressa a la inclusió de la Casa Reial, mentre que fonts del Govern i del grup popular apuntaven a l’ambigüitat de l’expressió i que no s’esmentava la Corona de forma expressa al text.

El saldo final del debat va ser l’aprovació de setze resolucion­s: catorze del PP, la de comú acord amb diversos grups per lluitar contra la corrupció, i una del PNB perquè la reforma local tingui en compte la singularit­at foral.

 ?? DANIEL DUCH ?? Carme Chacón (PSC) i Alfred Bosch (ERC) ahir a l’hemicicle
DANIEL DUCH Carme Chacón (PSC) i Alfred Bosch (ERC) ahir a l’hemicicle
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain