La Vanguardia (Català)

El jutge indaga si Urdangarin es va acollir a l’amnistia fiscal

El magistrat pregunta també a Hisenda sobre la infanta Cristina

- ERNEST CARRANZA JOSÉ MARÍA BRUNET Palma / Madrid

El jutge del cas Nóos no vol deixar cap cap per lligar. En línia amb la seva meticulosi­tat habitual, ha sol·licitat noves dades per indagar si els responsabl­es de l’institut sense ànim de lucre es van beneficiar de l’amnistia fiscal aprovada pel Govern del PP. La petició, que afecta Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, pretén anar més enllà de la simple investigac­ió de possibles irregulari­tats fiscals, ja consignada en la causa. L’instructor vol aclarir, també, si tots dos van beneficiar-se de la regularitz­ació de diners opacs.

Les indagacion­s sobre possibles delictes tributaris són una incorporac­ió relativame­nt recent a la causa. El mes de gener passat, el fiscal Pedro Horrach va notificar indicis de tres possibles delictes fiscals per part d’Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, basant-se en un exhaustiu informe de la delegació catalana de l’Agència Tributària. En concret, s’acusa tots dos de defraudar 230.979 euros de l’impost sobre societats el 2007, i el duc d’impagament­s de l’IRPF de com a mínim 240.000 euros el 2007 i el 2008.

Un informe del servei jurídic d’Hisenda aportat a la causa apunta que

El magistrat inicia els tràmits per embargar béns d’Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres

Urdangarin podria haver defraudat “mitjançant engany en utilitzar una societat pantalla que li servia per ocultar el veritable perceptor de les retribucio­ns”. Segons l’Agència Tributària, el duc hauria utilitzat la immobiliàr­ia Aizoon, compartida al 50% amb la Infanta, per deduir “despeses no relacionad­es” amb la seva activitat, com la de personal domèstic.

L’aparició d’aquests supòsits il·lícits va motivar les darreres declaracio­ns en seu judicial del duc de Palma i de Torres, que van negar qualsevol irregulari­tat. Quan va ser qüestionat respecte a l’amnistia, l’advocat d’Urdangarin, Mario Pascual Vives, va declarar ahir que els ducs de Palma “en absolut” no s’hi han acollit.

Els possibles delictes fiscals no van ser el tema més abordat en els darrers interrogat­oris i tampoc no sembla que hagin de ser determinan­ts per al resultat de la causa. De fet, en mitjans jurídics s’apunta que no està del tot clara la comissió de delicte, sobretot en el cas d’Urdangarin, ja que no hauria deixat de pagar al fisc, sinó que hauria tributat algunes despeses personals com a activitat empresaria­l. En aquest cas, el que determinar­ia la comissió d’una infracció seria el frau, és a dir, la voluntat de defraudar conscientm­ent, un extrem que la Fiscalia intenta demostrar. En la seva declaració davant el jutge dissabte passat, el duc va negar haver ocultat diners a Hisenda i es va oferir a reparar qualsevol perjudici causat per possibles errors en la tributació.

En qualsevol cas, el jutge Castro vol disposar de tota la informació disponible. Per això ha ordenat a l’Agència Tributària un informe en què s’aclareixi si els antics gestors de Nóos es van acollir a la regularitz­ació, a l’empara del reial decret llei 12/2012. En una providènci­a dictada ahir, l’instructor accedeix a la petició en aquest sentit del sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular. Així mateix, fa extensiva la diligència al secretari de les Infantes i extresorer de Nóos, Carlos García Revenga, a Torres i a la seva esposa, Ana María Tejeiro.

El jutge de Palma ha iniciat també els tràmits per embargar béns tant d’Urdangarin com de Torres, a conseqüènc­ia de l’impagament de la fiança de responsabi­litat civil fixada en 8,1 milions d’euros.

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? El duc de Palma va declarar davant el jutge Castro dissabte passat
DAVID RAMOS / GETTY El duc de Palma va declarar davant el jutge Castro dissabte passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain