La Vanguardia (Català)

La UDEF com a símbol

- Florencio Domínguez

En un campionat de simpatia en què el jurat estigués format per polítics de tots els colors, la Unitat de Delinqüènc­ia Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional quedaria classifica­da en l’últim lloc amb zero vots. I això amb sort, perquè segur que el jurat intentaria desqualifi­car-la amb qualsevol martingala. La UDEF s’ha convertit en un símbol del temps present, un símbol que incomoda tot l’arc polític, sense distincion­s. No fa gaire temps, quan les investigac­ions sobre la trama Gürtel estaven en ebullició, des del PP sortien dures crítiques contra les actuacions d’aquesta unitat policial i contra els responsabl­es polítics de la Policia governada llavors pel PSOE. Ara, amb el PP en el poder, una ramificaci­ó de Gürtel investigad­a per la mateixa UDEF, el cas Bárcenas, està fent passar als populars i al Govern de Mariano Rajoy per una situació compromesa de final incert.

A les files socialiste­s no estan gaire més contents. La defensa de José Blanco ha qualificat d’inquisitor­ial la investigac­ió de la UDEF sobre algunes activitats i el patrimoni de l’exministre. Després de la difusió de suposats informes sobre la família Pujol i el president Artur Mas, uns informes sobre els quals el ministre de l’Interior té previst donar compte en el Congrés en dates pròximes, les simpaties que desperta la UDEF a CiU són perfectame­nt descriptib­les.

La UDEF ha assolit una gran notorietat pública per l’impacte polític d’alguns dels casos investigat­s, però no és l’única unitat del Cos Nacional de Policia que s’ocupa d’assumptes de corrupció, ni l’únic servei policial amb línies de tre-

La tasca policial és clau per frenar la corrupció; una altra cosa és que algú hi busqui profit polític

ball obertes en aquesta matèria tan delicada. La Guàrdia Civil o els Mossos d’Esquadra també lluiten contra la corrupció, encara que per sort per a ells amb menys tensió política.

Amb independèn­cia de les polèmiques que suscita l’actuació policial en aquells que es veuen afectats per les investigac­ions, cal subratllar que la feina que desenvolup­en els cossos de seguretat sota la direcció dels jutges i fiscals està contribuin­t a sanejar el sistema democràtic. La seva tasca és fonamental per frenar els casos de corrupció que tant de mal estan fent a l’estabilita­t política d’Espanya.

Una altra cosa és que, arran de les investigac­ions, hi hagi qui vulgui treure benefici polític amb la filtració de les indagacion­s. Aquest és un mal que sembla inevitable, però que es limitaria si actuessin amb més decisió els qui tenen el poder de garantir el secret de les investigac­ions: els jutges.

Les filtracion­s estan a l’ordre del dia i no necessària­ment procedeixe­n dels agents policials. Només cal fixar-se en com detalls de les declaracio­ns d’Iñaki Urdangarin i Diego Torres al jutjat es difonien abans d’acabar la seva compareixe­nça. I allà no hi havia policies, sinó jutge, fiscal i els advocats de les parts.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain