La Vanguardia (Català)

La Generalita­t prepara uns comptes insubmisos amb el 0,7% de dèficit

El Govern aprova la retallada d’una paga extra als funcionari­s per al 2013

- JOSEP GISBERT Barcelona

Fa temps que la Generalita­t adverteix de la dificultat, i fins i tot de la impossibil­itat, de confeccion­ar un pressupost per al present exercici que compleixi l’objectiu del 0,7% de dèficit imposat pel Govern espanyol a les autonomies. I ahir no només va tornar a fer-ho, sinó que va avisar, a més, que en realitat no pensa elaborar-lo aplicant un límit que considera absurd. El conseller de Presidènci­a, Francesc Homs, ho va deixar clar després de la reunió del Govern, en recordar que el titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia dit dies enrere que “no es veia capaç ni amb cor” de confeccion­ar uns pressupost­os per al 2013 en aquestes circumstàn­cies i que ell no podia fer més que ratificar-ho en nom del gabinet d’Artur Mas. “Més clar, l’aigua”, va subratllar de forma prou eloqüent.

Davant la insistènci­a del ministre d’Hisenda i Administra­cions Públiques, Cristóbal Montoro, en rebutjar la petició de la Generalita­t que flexibilit­zi l’objectiu de dèficit, el també portaveu del Govern el va acusar de “desafiar la força de la gravetat” per “abocar les autonomies a fer coses que no es poden fer” i va assegurar que

“No farem un pressupost que no es pot fer”, adverteix Homs al Govern espanyol

“no farem un pressupost que no es pot fer”. La situació actual és “pitjor o molt pitjor” que la del 2012 i, per tant, el pressupost del 2013 serà “pitjor o molt pitjor” que el de l’any passat, “i pel que batallem és perquè com menys pitjor sigui, millor”, va resumir Francesc Homs, que va precisar que, en qualsevol cas, el Govern català té intenció d’esgotar al màxim la negociació amb el Govern espanyol per aconseguir la flexibilit­zació del dèficit abans d’optar per l’incomplime­nt.

El conseller de Presidènci­a va insistir que un objectiu de l’1,7% és perfectame­nt viable només aplicant l’actual llei espanyola d’estabilita­t pressupost­ària i, “com a exemple que les coses poden fer-se de manera diferent”, va reclamar al gabinet de Mariano Rajoy que, “en lloc de gastar tant en Defensa”, prioritzi l’Estat de benestar. Un argument de què fins ara feia gala sobretot el soci de CiU al Parlament –Oriol Junqueras (ERC)–, juntament amb el de situar les retallades com una imposició del Govern espanyol, i que ahir va utilitzar també el portaveu del Govern per justificar la nova retallada que aquest any tornaran a patir els funcionari­s en els seus salaris, “que és obligada i ens ve imposada, sí o sí, pels incomplime­nts del Govern de l’Estat amb Catalunya i que la Generalita­t no té més remei que aplicar”.

La reducció de la retribució dels empleats públics en una quantitat equivalent a la d’una paga extraordin­ària va ser aprovada, com estava previst, en la reunió del Govern i Francesc Homs la va desvincula­r, sigui com sigui, de la voluntat d’aconseguir una flexibilit­zació de l’objectiu de dèficit públic, perquè encara que fos així “s’hauran de realitzar igualment ajustos tan o més durs que aquests per quadrar els comptes”. La intenció és aplicar la retallada a parts iguals entre les pagues extres dels mesos de juny i desembre per aconseguir un estalvi d’aproximada­ment 380 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain