La Vanguardia (Català)

L’‘imbroglio’ italià

-

PIER Luigi Bersani, líder del Partit Demòcrata (l’esquerra italiana), ha guanyat pels pèls a la Cambra de Diputats italiana. Silvio Berlusconi, que tots donaven per políticame­nt mort, ha ressorgit de les cendres. Mario Monti, el líder tècnic que havia aconseguit redreçar en poc més d’un any el rumb de l’economia, ha estat humiliat a les urnes. I el vencedor moral de les eleccions italianes és un còmic, Beppe Grillo. Un còmic indignat que, bevent de l’esquerra alternativ­a, però també de la dreta populista, s’ha ficat al bell mig de la política italiana amb un radicalism­e pur i dur.

Que una part important dels italians continuï confiant en Berlusconi produeix estupor entre els que confonen el personatge amb la caricatura. Berlusconi és un personatge extravagan­t, però té una enorme astúcia política, s’expressa amb una gran claredat i sintonitza amb les classes mitjanes no funcionari­als, que recelen de l’Estat, temen els impostos i sospiten instintiva­ment de l’esquerra. A Monti, d’altra banda, els italians no li han perdonat, malgrat el prestigi que atresorava, que abandonés la imparciali­tat per baixar a l’arena del partidisme. Tampoc no li han perdonat que tingués l’atreviment de recordar que els poders econòmics (i Merkel) apostaven per la seva candidatur­a. Pel que fa a l’esquerra convencion­al, no aconseguei­x connectar amb els electors desencanta­ts. Bersani és un líder burocràtic que discurseja amb un llenguatge ple de metàfores ingènues. Sobre les espatlles de Bersani recau, inicialmen­t, la responsabi­litat de buscar una sortida a l’embolic. Gràcies al mecanisme que assigna un paquet d’escons addicional­s a la coalició guanyadora, l’esquerra té majoria clara a la Cambra de Diputats, però no pas al Senat. En aquests moments, no s’entreveu cap pacte possible al Senat per garantir l’estabilita­t d’un govern. I això que de l’estabilita­t en depèn no només el futur dels italians, sinó també el nostre. En efecte: l’embolic italià ha desfermat el nerviosism­e dels mercats i pot malbaratar el rigor i els sacrificis que la ciutadania espanyola ha realitzat fins ara. No hi ha més sortida que confiar en la famosa capacitat de la política italiana per teixir pactes i trobar solucions imaginativ­es a problemes que, des de fora, semblen irresolubl­es.

La victòria contundent de Beppe Grillo és, amb tot, el resultat més significat­iu d’aquestes eleccions. Respon, en part, a la reacció popular italiana contra una política d’austeritat imposada des de dalt: exigida pels mercats i dictada pel directori europeu. Però també encarna el cansament de la ciutadania contra la partitocrà­cia italiana; contra els privilegis, vicis i corrupcion­s d’una classe política manierista i tancada en ella mateixa; contra les pràctiques viciades de la política convencion­al; i fins i tot contra el llenguatge polític i contra la intermedia­ció mediàtica de la política. Si el partit de Silvio Berlusconi ha hegemonitz­at la política italiana gràcies a la seva enorme influència televisiva, Beppe Grillo, menysprean­t els mitjans de comunicaci­ó convencion­als, ha arrelat a internet i les xarxes socials. La clamorosa campanya electoral dels grillini ha estat la culminació de les seves primeres actuacions: els vafanculo days (expressió que no cal traduir), unes jornades dedicades a expressar la irritació de la ciutadania en crisi contra la classe política. A hores d’ara no se sap com encaminara­n políticame­nt els grillini la seva irritació. El que sí que sabem és que la irritació contra la classe política no és només un fenomen italià.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain