La Vanguardia (Català)

Matèria grisa

- Quim Monzó

É s una idea tan lògica... Me’n vaig assabentar dissabte a la penúltima pàgina de La Vanguardia, però ja fa uns mesos que es va posar en marxa. Es tracta d’una joguina a l’estil de les construcci­ons de fusta amb què molts nens juguen. Però, per comptes de muntar palaus, ponts o gratacels, amb aquesta joguina muntes castells humans. Es diu El Nan Casteller, i l’única pega que hi veig és el nom, tan de guarderia almivarada. La notícia començava: “La idea va sorgir al si d’una empresa de planificac­ió ambiental que buscava una sortida a la fusta de boscos per a un client. Com que eren troncs de mida petita, van descartar la indústria del moble, així que una altra de les opcions, a més de convertir la fusta en biomassa, era fabricar algun producte de dimensions reduïdes. Cinc amigues del Camp de Tarragona, mares amb força relació amb el món casteller, van pensar que podien projectar un joc de fusta relacionat amb aquesta tradició”.

¿Com no se li havia acudit a ningú abans? Per la senzillesa de la idea, n’estic segur. És un joc de construcci­ó, simplement, però, per comptes d’haver-hi peces de cases, hi ha peces en forma de persones, amb la faixa, els pantalons i el mocador pintats. Això sí, amb tots els angles de 90 graus, perquè es puguin col·locar les unes damunt de les altres. Això permet als nens petits construir castells: primer la pinya, el

És un joc de construcci­ó però, per comptes de peces de cases, hi ha peces en forma de persones

folre, les manilles i, encabat, al pom de dalt, els dosos, l’acotxador i l’enxaneta. I així anar pujant fins tan amunt com puguin. Imagino el plaer de ser nen i anar reproduint el que fan els castellers de debò, i la decepció quan una de les plantes es desequilib­ra i cau. Imagino també els més pillastres clavant-hi un cop de mà perquè el castell faci llenya. Quina gran idea, irrefutabl­e en un país que ha vist com, aquestes últimes dècades, la passió pels castellers ha crescut vertiginos­ament i, d’interessar sols a una part del país, s’ha escampat per tot el territori fins a crear colles castellere­s en llocs on, mig segle enrere, ningú no hauria cregut que n’hi pogués haver cap: Mallorca, l’Empordà, el Vallespir, el Berguedà... I a l’estranger: al Quebec, a Califòrnia, al Brasil, a l’Argentina, a Xile, a Mèxic, a la Xina... Des de l’any 2010 els castells són reconeguts per la Unesco com a Patrimoni Cultural Intangible de la Humanitat i els webs de les millors colles apareixen ara en un fotimer d’idiomes, inclosos l’hindi, el rus i el japonès. L’any passat, a Nova York, els Castellers de Vilafranca en van muntar a Times Square, a Central Park, al Rockefelle­r Center i al terrat d’un gratacels de la Cinquena Avinguda, davant de vianants bocabadats. Suposo que les empresàrie­s d’El Nan Casteller ja deuen haver patentat la idea a tot –absolutame­nt tot– el planeta, perquè, sinó, de seguida que Playmobil o Lego ho vegin, obriran uns ulls com a taronges, trauran les calculador­es, faran unes quantes sumes, restes, multiplica­cions i divisions, i tot seguit començaran a fabricar alguna cosa semblant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain