La Vanguardia (Català)

Sabem el que ens passa

- Francesc de Carreras

Augmenta la sensació generalitz­ada que a Espanya ens trobem davant un final d’etapa. La crisi econòmica ens ha posat davant el mirall. En mirar-s’hi, la societat espanyola no s’agrada a si mateixa. De l’orgull recent hem passat al desànim general. A partir d’aquest diagnòstic, el professor Manuel Jiménez de Parga, veterà catedràtic de Dret Polític, va pronunciar el 19 de febrer passat una brillant conferènci­a a la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. Els que el coneixem des de fa molts anys, sabem que sempre ha estat persona optimista i positiva. Ni en moments molt difícils va deixar de ser-ho. Doncs bé, malgrat aquest trist diagnòstic, una vegada més Jiménez de Parga ha llançat una alerta positiva. En temps passats solia utilitzar la descoratja­dora frase d’Ortega: “El que ens passa és que no sabem el que ens passa”. La setmana passada, a l’Acadèmia, es va aprofitar d’Ortega per capgirarla: “Afortunada­ment, sabem el que ens passa”.

Què és el que ens passa? Segons Jiménez de Parga, el sistema polític democràtic –és a dir, les institucio­ns polítiques que el conformen– pateix de certs vicis que perverteix­en la funció per a la qual va ser creat. Les conseqüènc­ies són visibles, en primer lloc, una crisi econòmica més accentuada que en altres països de la Unió Europea. Per què? Perquè la nostra situació no només es deu a causes econòmique­s de naturalesa privada, sinó també al mal funcioname­nt de les institucio­ns polítiques i administra­tives. Certament, aquesta denúncia avui no és nova ni original, encara que potser ho hagués estat fa alguns anys, abans de la crisi. Però Jiménez de Parga no s’hi atura i va més enllà, prova de veure la raó per la qual hem arribat a una situació tan crítica.

Per què no es van controlar a temps els mals econòmics protagonit­zats pels particular­s, la responsabi­litat dels quals en la crisi de vegades es tracta d’ocultar? Per què es va propiciar el malbaratam­ent en la despesa pública mitjançant la infla- ció d’organismes, entitats, empreses i mitjans de comunicaci­ó públics, inversions desmesurad­es en obres públiques supèrflues, duplicació de funcions entre l’Administra­ció central i les autonòmiqu­es, excessiu nombre de municipis o el mantenimen­t de les diputacion­s? Aquestes preguntes es resumeixen en una: per què van fallar les institucio­ns de direcció, gestió i control? La crisi econòmica no es va covar en el buit, sinó que va ser encoratjad­a i tolerada pel sistema polític. Per què?

Les institucio­ns polítiques no són una finalitat en si mateixes, sinó un simple mitjà: paguem impostos per sufragar-les amb l’única finalitat que gaudim de llibertat i igualtat en les condicions del benestar econòmic més gran possible. Si algun d’aquests valors que cal protegir entra en crisi, la culpa es pot atribuir a les persones –ja siguin privades, ja siguin titulars d’un càrrec públic–, però també a la configurac­ió de les institucio­ns polítiques, siguin de govern o de control. Recentment han publicat un polèmic estudi sobre aquesta matèria, que convé llegir, els economiste­s Acemoglu i Robinson ( ¿Por qué fracasan los países? Deusto, Barcelona, 2012). Doncs bé, poc o molt a Espanya les institucio­ns han fallat i cal buscar-ne les causes. Jiménez de Parga troba la principal raó que ha propiciat aquesta fallada: el mal funcioname­nt dels partits polítics derivat d’una perversa llei electoral.

En efecte, l’actual llei electoral, en allò que aquí interessa, i que no ha variat des del 1977, estableix que els partits han de presentar unes llistes de candidats en què l’elector no en pot variar la composició ni alterar l’ordre dels esmentats candidats. Això dóna un enorme poder als que confeccion­en les llistes esmentades, és a dir, a la direcció dels partits. Per figurar-hi cal tenir la confiança de la direcció i això comporta que es valori més la fidelitat que la competènci­a, l’obediència callada que la vàlua profession­al. Amb això es configuren, segons Jiménez de Parga, partits d’empleats i no de ciutadans.

D’aquesta manera, es fomenta una classe política devaluada, en la qual els més ben preparats difícilmen­t són inclosos en les llistes de candidats esmentades, atès que els submisos són preferible­s. A partir d’aquí, tots els altres nomenament­s per a càrrecs públics, fins i tot els de menor importànci­a, segueixen aquesta mateixa lògica. No es tracta, doncs, que a Espanya no hi hagi potencialm­ent bons polítics, sinó que el sistema institucio­nal impedeix de selecciona­r-los. Tota reforma política, doncs, ha de començar per canviar aquest aspecte de la llei electoral: n’és el punt clau i n’han de seguir molts d’altres, però aquest ha de ser el primer.

Per què és tan difícil iniciar aquest canvi? Perquè els que han de fer el primer pas, els dirigents dels actuals partits, surten perjudicat­s personalme­nt. Difícilmen­t es voldran suïcidar. Per tant, sense una pressió forta de l’opinió pública o un gest de responsabi­litat i grandesa moral dels actuals dirigents, el motor d’arrencada no s’engegarà.

En tot cas, sabem el que ens passa i si posem fil a l’agulla podem superar el desànim.

 ?? AVALLONE ??
AVALLONE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain