La Vanguardia (Català)

De mala manera

- Màrius Carol

No cal que el Govern canviï el Codi Penal, perquè el país disposa de prou legislació per castigar amb duresa els corruptes. Bona part del debat amb què s’entretenen els polítics són ganes d’embolicar la troca per no haver d’afrontar la neteja de les seves formacions. El descrèdit de la classe política s’accelera com una bola de neu rost avall. Tots sabem que són més els polítics que treballen moltes hores, que poden demostrar la seva honradesa i que compleixen escrupolos­ament amb la legislació, que els que intenten no fer brot, ficar la mà a la caixa i burlar-se de la llei. Però resulta frustrant que els partits amaguin les seves misèries i evitin depurar responsabi­litats, perquè així es converteix­en en còmplices dels desaprensi­us, en empara dels deslleials.

Antonio Basagoiti, president del PP basc, va dir fa uns dies: “Si no som capaços de millorar els mecanismes i ser transparen­ts, al final els ciutadans ens faran fora a garrotades d’aquesta activitat”. Les seves paraules en una emissora d’Euskadi van ser tan contundent­s que no van passar desaperce-

Basagoiti, president del PP basc, pensa que els ciutadans faran fora els polítics a garrotades

budes. El polític popular va afegir que no s’ha de fer la figa als ciutadans sinó als corruptes i als que han anat a la política a forrar-se. I que els casos que embruten el seu partit són els que li fan més mal, perquè significa que no s’està donant una resposta adequada, quan les organitzac­ions polítiques han de ser més pulcres i transparen­ts.

L’últim baròmetre de l’Instituto Elcano ressalta que un de cada dos enquestats està convençut que la imatge d’Espanya a l’exterior és dolenta pels casos de corrupció política; que la percepció dels espanyols és que la situació del país en aquest camp és pitjor que no pas a Grècia, el Marroc o la Xina; i que el grau de corrupció és superior al que afirmen les consultore­s internacio­nals que mesuren aquests paràmetres. L’ambaixador dels EUA, Alan Solomon, ha aconsellat el Govern que abordi la corrupció com a assumpte prioritari, “de manera contundent i ràpida”.

Més que lleis, els partits han de canviar actituds. No pot ser que a Espanya més de 300 persones estiguin imputades per casos de corrupció, però encara resulta més greu que des de l’any 2000 hagin estat indultats 230 condemnats per delictes contra l’Administra­ció. Es dóna el cas que alguns funcionari­s deshonesto­s s’han reincorpor­at al lloc en el qual van delinquir després de ser indultats, la qual cosa és un acte de cinisme majúscul. Bernard Shaw va escriure: “Em temo que hem de fer honest el món abans de poder dir honradamen­t als nostres fills que l’honestedat és la millor política”. Això val igualment per als polítics: abans de fer grans considerac­ions, el que han de fer és anar a totes i expulsar de mala manera els qui taquen la política de les seves seus. O s’esforcen a fer-ho, o seran els ciutadans els que els empaitin a garrotades, com adverteix Basagoiti.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain