La Vanguardia (Català)

“No em podia deixar trepitjar sense lluitar”

Mario Costeja reclama que el cercador d’internet elimini la referència a un embargamen­t del 1998 per un deute ja cancel·lat amb la Seguretat Social que perjudica la seva imatge profession­al

- ANXO LUGILDE A Coruña

Als gens de Mario Costeja es creuen la tenacitat catalana i la irreductib­ilitat gallega. Aquest advocat i pèrit grafòleg que ha posat Google contra les cordes davant la justícia europea explica des del seu despatx, situat davant la platja corunyesa de Riazor, que només vol passar pàgina d’un passat remot, d’un deute amb la Seguretat Social d’ell i la seva exdona que va desencaden­ar l’embargamen­t del 1998 que el cercador d’internet no vol esborrar de la seva memòria.

Mario Costeja González va néixer al Brasil, fill d’emigrants de Catalunya i Galícia. Va viure al País Basc i Catalunya, i actualment viu entre Madrid i A Coruña, ciutats on opera la seva consultora. Costeja va ser l’expert a qui va recórrer el programa de resum setmanal de la Televisió de Galícia en què s’analitzava si els papers atribuïts a Bárcenas són obra de l’extresorer del PP.

El plet contra el gegant d’internet va partir fa uns tres anys d’un comentari d’un client, que li va explicar que en buscar-lo a la xarxa informàtic­a havia topat amb la notícia d’un embargamen­t. Era la pàgina 23 de La

Vanguardia del 19 de gener del 1998. A dues columnes, la tresoreria de la Seguretat Social anunciava la subhasta de diversos immobles de la província de Barcelona, entre els quals n’hi havia un de Sant Feliu de Llobregat, a nom de Costeja i la seva exdona. Curiosamen­t, les tres columnes d’informació estaven ocupades pel cas d’una cèlebre batalla legal, la que va lliurar el tetraplègi­c gallec Ramón Sampedro a favor del seu dret a morir dignament i en què va disposar de l’actiu suport d’una associació catalana.

“És un tema desagradab­le del qual he de donar explicacio­ns sense necessitat”, apunta Costeja sobre el seu cas. Les explicacio­ns remeten a un deute ja cancel·lat de l’asseguranç­a d’autònoms i el seu divorci. I afirma: “Això em perjudica profession­alment, ja que sóc consultor d’empreses i he de tenir una imatge immaculada”. Entén que l’hemeroteca de La Van

guardia mantingui la pàgina, pe-

EL MOTIU Costeja diu que només lluita per evitar donar explicacio­ns sobre la seva vida privada

EL BUCLE Ara el primer que apareix al cercador és la referència a la batalla jurídica

rò reclama que Google retiri la referència del cercador, tal com ja li va sol·licitar formalment, una petició avalada per una resolució de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

“Estic lluitant contra Google. Ja els he guanyat, però ells continuen tretze són tretze”, explica el demandant tot fent referència al procés jurídic, en què l’empresa es va emparar en la seva condició de nord-americana, no subjecta a la legislació espanyola. “Van pensar que no pots lluitar contra un monstre perquè et trepitjarà, però continuare­m anant a totes”, proclama Costeja, que calcula que ja s’ha gastat uns 20.000 euros en el procés.

Assegura que no pretén obtenir més diners que els del valor de les costes judicials i que es tracta d’una “qüestió de principis”. Tot i que resulta evident que un procés legal d’aquestes caracterís­tiques li proporcion­a notorietat, diu que té l’“ego molt cobert” i opina que la publicitat que en pot obtenir en tot cas serà negativa, ja que s’enfronta a una gran corporació.

L’home que combat contra Google espera que el seu cas estableixi jurisprudè­ncia perquè, per exemple, un jove que pengi una foto compromete­dora a internet i que en el futur la vulgui retirar perquè no perjudiqui la seva carrera profession­al pugui fer-ho sense que el cercador tingui la possibilit­at de negar-s’hi.

En buscar Mario Costeja a Google, a les primeres entrades ja no apareix l’anunci de l’embargamen­t, sinó les informacio­ns sobre la batalla judicial que manté a favor del dret a l’oblit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain