La Vanguardia (Català)

Sentència proimmersi­ó

El Suprem avala l’atenció individual­itzada als alumnes i considera que no és necessari canviar el model lingüístic d’ensenyamen­t

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El conflicte juridicopo­lític al voltant del model lingüístic d’ensenyamen­t va conèixer ahir un nou episodi, aquesta vegada a favor de la Generalita­t. El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació presentat per uns pares contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sentència avala que els pares tenen dret que el castellà s’utilitzi com a llengua vehicular de l’ensenyamen­t, però considera que es tracta d’un dret individual que no obliga a modificar el model educatiu. És a dir, que la Generalita­t pot mantenir el seu model d’immersió en català i aquelles famílies que ho sol·licitin tindran dret a una atenció individual­itzada en castellà dins la mateixa aula.

La consellera d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, va afirmar al cap de poques hores que es conegués la sentència que el Suprem “reconeix que no existeix el suposat dret a escollir la llengua vehicular” i confirma que la Generalita­t compleix les sentències. “Queda de manifest –va afegir– que ja no es podrà dir que no complim les sentències. Les sentències o es compleixen o es recorren. I per a alguns hi haurà d’haver un canvi de mantra”. Rigau va arremetre contra la llei orgànica de millora de la qualitat Educativa (Lomce), inclosos els últims canvis introduïts en un tercer esborrany. Segons la consellera, la memòria de la llei impulsada pel ministre José Ignacio Wert assenyala que el Govern català no compleix les sentències i això fa necessari dotarse d’un marc superior per fixar el model lingüístic. “A partir d’aquesta

Rigau demana a Wert que rectifiqui la Lomce després de l’última sentència del Suprem

sentència, el ministeri ha de canviar l’articulat de la Lomce: o canvia el model o canvia d’argumentac­ió”, va dir Irene Rigau.

Aquest episodi jurídic s’inicia l’any 2006 quan cinc famílies de Catalunya, que represente­n sis menors, sol·liciten a Ensenyamen­t que “la llengua castellana sigui reintroduï­da com a llengua docent o vehicular de forma proporcion­al i equitativa en relació amb el català en tots els cursos del cicle d’ensenyamen­t obligatori” i que totes les comunicaci­ons, circulars i altres escrits ho siguin “en la llengua oficial a tot el territori de l’Estat: el castellà”. Ensenyamen­t va denegar la petició assenyalan­t que la llei ja preveu l’atenció individual­itzada per a qui ho sol·liciti però no un ensenyamen­t al 50% entre català i castellà. Els pares van portar el cas al TSJC i aquest òrgan va desestimar el recurs. Els pares es van dirigir aleshores al Suprem i el 9 de desembre del 2010 va acceptar el seu recurs i va declarar que “el castellà s’utilitzi també com a llengua vehicular” i que la Generalita­t ha d’aprovar les mesures necessàrie­s per “adaptar el seu sistema d’ensenyamen­t “a la nova situació creada per la sentència 31/2010 del Tribunal Constituci­onal. El Suprem va donar llavors dos mesos a la Generalita­t per introduir aquests canvis. Ensenyamen­t s’emparà en el TSJC i una interlocut­òria li va donar la raó: l’execució de la sentència s’ha de limitar als fills dels recurrents. Els pares van interposar un altre recurs de cassació en considerar que s’havia de modificar el sistema educatiu i aplicar-lo a tot l’alumnat. Finalment, el Suprem ho ha rebutjat per al primer dels pares que van presentar recurs. Ara caldrà esperar la reacció del ministre Wert.

 ?? ARXIU ?? Els pares dels alumnes poden demanar atenció individual­itzada però no forçar el canvi de model lingüístic
ARXIU Els pares dels alumnes poden demanar atenció individual­itzada però no forçar el canvi de model lingüístic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain