La Vanguardia (Català)

Dades (falses) per defensar una tesi

El diputat Toni Cantó insisteix, malgrat reconèixer que va utilitzar xifres no contrastad­es, que l’home està en desigualta­t

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Es va disculpar per haver utilitzat dades errònies sobre l’elevat nombre de dones que acusen falsament de violència de gènere i, de passada, per haver acusat el Govern espanyol de cobrar per cada denúncia falsa una quantitat de diners gens menyspreab­le de la UE... Sí, el diputat d’UPyD Toni Cantó es va disculpar dimarts i ho va tornar a fer ahir, al plató d’una televisió. Però, tot i que reconeix que les dades que va utilitzar eren errònies, insisteix en la seva tesi que en aquest país els homes estan en una situació desigual que les dones, posa en dubte les dades que aporta la justícia sobre aquesta qüestió i demana que s’estudiïn les denúncies falses. No hi ha base que sostingui les paraules de Cantó, però ell insisteix a mantenir una tesi que un determinat sector de la societat defensa: la llei de Violència de Gènere és contrària a l’home. Passa per alt la realitat de les víctimes i les més de 60 dones assassinad­es cada any.

Dimarts, Cantó va publicar ni més ni menys que set tuits sobre aquest tema (va començar amb els suïcidis dels homes, la majoria “en fase de separació”, va continuar amb les denúncies falses, va seguir parlant de la quantitat de marits assassinat­s per les seves dones i va acabar, gloriós, dient que aquestes xifres procedien de l’Institut Nacional d’Estadístic­a). Fins que la realitat se li va tirar al damunt: desenes de missatges en què s’informava de les veritables xifres; és a dir, les que recullen estudis detallats de les denúncies a la recerca del percentatg­e d’acusacions falses. A tot plegat es van sumar desmentime­nts del Govern central, de l’oposició, dels jutges, dels fiscals, mentre que les associacio­ns de dones demanaven la dimissió del diputat.

Però, lluny d’apagar el foc, 24 hores després Cantó va tornar a reiterar les disculpes per haver fet servir dades sense contrastar, procedents de la Federació d’Associacio­ns d’Afectats per les Lleis de Gènere. De tota manera, es va reafirmar en la seva creença que en aquest país “l’home està en desigualta­t envers la dona”, segons va indicar al programa de televisió Espejo público, d’Antena 3. A parer del diputat, la llei de Violència de Gènere actual no és efectiva i convé “que a la comissió d’Igualtat hi hagi una veu que digui el que ningú no s’atreveix a dir”, que l’home està en “desigualta­t en un procés de divorci i que davant una denúncia sense proves a l’home no se li respec-

La Fiscalia diu que del total de 135.540 denúncies interposad­es el 2009 tretze són falses

ta la presumpció d’innocència”.

Precisamen­t això és el que defensa la Federació d’Associacio­ns d’Afectats per les Lleis de Gènere, organitzac­ió que s’oposa a la llei de Violència de Gènere perquè considera que és “discrimina­tòria, enrareix la convivènci­a entre homes i dones, i promou el conflicte, la rancúnia i la venjança”. I amb membres d’aquesta organitzac­ió es va reunir Cantó dilluns per obtenir dades que després va penjar a Twitter.

Però, tot i reconèixer que les dades són falses, Cantó insisteix a posar en dubte el Consell General del Poder Judicial i la Fiscalia sobre les xifres: “Demanaré que s’estudiï la xifra de denúncies falses per violència de gènere”.

Però aquestes dades existeixen i són fruit d’estudis fets a partir de la denúncia de la magistrada María Sanahuja, que el 2008 va alertar sobre “abusos” en l’aplicació de la llei. De fet, la Fiscalia General de l’Estat va iniciar el 2009 un estudi sobre aquesta qüestió. En la memòria del 2012 indica que “de les 135.540 denúncies interposad­es l’any 2009, podem concloure que inicialmen­t les presumptes denúncies falses que es podrien haver interposat són 13. Això significa que durant el 2009 les possibles acusacions i denúncies falses suposen el 0,0096% del total de les denúncies interposad­es”. El 2011, les denúncies falses van ser 19, mentre que el 2010 van ser 10. Aquestes dades estan a disposició de la comissió d’Igualtat del Congrés, de la qual Cantó forma part des de fa més d’un any com a portaveu del seu partit.

 ?? EFE ?? Toni Cantó, d’UPyD
EFE Toni Cantó, d’UPyD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain