La Vanguardia (Català)

Els bisbes admeten la píndola de l’endemà en cas de violació

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El portaveu de la Conferènci­a Episcopal, Juan Antonio Martínez Camino, va assegurar que els bisbes espanyols no rebutgen l’ús de la píndola de l’endemà en cas de violació, en línia amb el que van decidir fa tot just uns dies els prelats alemanys. “Com que una violació no és un acte conjugal, sinó un acte d’injustícia i de violència, és legítima la defen- sa davant aquesta agressió i és legítim tractar d’impedir la fecundació, no d’avortar, perquè en cap cas no és legítim treure la vida a un ésser humà innocent”, va afirmar. En suma, “si hi ha una píndola que evita la concepció en cas de violació, és legítim utilitzar-la, el que no és legítim és l’avortament”.

La mà dreta del cardenal Antonio María Rouco Varela va insistir a plantejar la posició dels bisbes espanyols com una simple hipòtesi, ja que va assegurar en diverses ocasions que “ara no hi ha” píndoles de l’endemà sense “efectes abortius” o que no tenen coneixemen­t que n’hi hagi. A més a més, va afegir que no hi ha “excepcions” en la doctrina de l’Església catòlica, segons la qual “la vida de l’ésser humà comença

Camino diu que és “legítim utilitzar una píndola que eviti la concepció”, però que no n’hi ha

des de la concepció; encara que tingui una hora no és lícit exercir violència contra ell per eliminar aquesta vida”.

De tota manera, a Espanya la píndola de l’endemà, que es dispensa a les farmàcies sense recepta des del 2009, no és abortiva. Segons recullen els fullets informatiu­s editats pel Ministeri de Sanitat i elaborats per les societats mèdiques, aquesta píndola contracept­iva d’emergència és “un medicament hormonal que impedeix i retarda l’ovulació, i en la majoria de casos evita l’embaràs, però mai no l’interromp”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain