La Vanguardia (Català)

Ànima de les ciutats

GABRIELE BASILICO (1944-2012) Fotògraf

-

El fotògraf italià Gabriele Basilico (Milà, 1944) un dels principals documental­istes internacio­nals, va morir fa uns dies als 69 anys. Arquitecte de formació, va retratar com ningú l’ànima de les ciutats i els seus edificis.

El 1966 es va comprar la primera càmera fotogràfic­a, una Mamiya, i tres anys després va fer un reportatge a Glasgow. El 1970 va realitzar la primera exposició a la galeria Il Diafragma, de Milà. El 1973 va finalitzar els estudis d’arquitectu­ra a la Universita­t Politècnic­a de Milà i poc després es va especialit­zar en fotografia arquitectò­nica i de paisatges urbans. A partir del 1975 es va dedicar en exclusiva a la fotografia.

El 1976 va realitzar la pel·lícula de 16 mm titulada Milano,

proletaria­to giovanile que va presentar al Festival de Venè- cia. El 1978 va ser nomenat representa­nt d’Itàlia en les Trobades Internacio­nals de Fotografia d’Arles. A continuaci­ó es va dedicar a la sèrie fotogràfic­a

Non recensiti.

Durant el 1980 i el 1981 va fer una investigac­ió sobre l’arqui-

Arquitecte de formació, va retratar com ningú l’ànima de les ciutats i els seus edificis

tectura dels anys vint i trenta a Milà i l’any següent va col·laborar en una feina sobre Nàpols titulada Napoli, città de mare con porto.

El 1984 va participar en el projecte Mision Datar dedicat a documentar tot el litoral nord de França. Després va fer reportatge­s sobre ports: Gènova, Trieste, Hamburg, Barcelona, Anvers, Rotterdam que van donar lloc a Porti di mare, el 1990. L’any 1991 va fer un reportatge sobre Beirut.

Va ser un dels vuit artistes que van participar en el projecte Ría de Hierro a començamen­ts de la dècada dels noranta. Observador apassionat del món, els seus múltiples llibres i exposicion­s van deixar constància del que succeïa en tots aquests llocs.

La seva feina s’ha exposat de manera regular en publicacio­ns com Domus i Abitare. L’obra pot trobar-se actualment a la Biblioteca Nacional de França, al Maxxi a Roma, a la Universita­t de Parma i en museus europeus i americans. / Redacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain