La Vanguardia (Català)

Auge històric

- Sergio Vila-Sanjuán

No és que la novel·la històrica no tingui, com alguna vegada s’ha dit, tradició en la literatura espanyola. Els

Episodios nacionales de Pérez Galdós; algunes obres de Ramón J. Sénder tan aconseguid­es com Mr. Witt en el Can

tón i La aventura equinoccia­l de Lope de Aguirre, o la pentalogia sobre l’imperi romà d’Alejandro Muñoz Alonso ( El lazo de púrpura, El hombre de Damasco…), de tant èxit als anys cinquanta i seixanta, demostren que sí que en té.

El que passa és que enmig del canvi cultural que va representa­r la transició de la dictadura franquista a la democràcia, aquest gènere pràctica- ment es va esvair. Tant en la narrativa com en el cinema, el públic i els agents culturals reclamaven que l’atenció es fixés en un present sotmès a grans canvis i que convenia explicar. Entre el 1970 i el 2000, per dir-ho així, la novel·la històrica constituei­x més l’excepció que la regla en el panorama editorial autòcton. (L’excepció la constituei­x sobretot la tasca pionera d’alguna editorial com Edhasa).

Aquesta situació va canviar radicalmen­t els anys següents. Una sèrie d’autors han girat els ulls a un passat, entre relativame­nt pròxim i molt llunyà, i un ampli públic lector els ha seguit. Podem especular molt sobre les raons d’aquest feno- men. Hi ha qui busca en aquest ahir les claus de problemes del present; hi ha qui, simplement, ho troba més atractiu. Un empresari amic meu em va dir que llegia novel·les històrique­s “perquè alhora l’informaven i l’entretenie­n”.

Possibleme­nt els dos autors més representa­tius d’aquest renéixer són Arturo Pérez-Reverte, que amb la sèrie Alatris

te proposa una relectura sistemàtic­a de l’era de l’imperi espanyol, i Ildefonso Falcones, que amb les dues novel·les publicades fins ara ha aconseguit dos supervende­s internacio­nals. Falcones s’ha centrat en episodis separats en el temps però significat­ius històri- cament i espiritual­ment parlant, com són la construcci­ó de Santa Maria del Mar i l’expulsió dels moriscos. O, a la seva nova obra, la persecució dels gitanos al segle XVIII. Moments que li permeten combinar el costumisme amb la plasmació d’històries de cooperació humana davant la intolerànc­ia.

Amb ells, una nova escola del supervende­s històric s’ha consolidat l’últim decenni. José Luis Corral, Juan Eslava Galán, Jesús Sánchez Adalid, Matilde Asensi, Chufo Llorens, Almudena de Artega o Santiago Posteguill­o són alguns dels autors que la integren. Com, en català, Martí Gironell. O, última incorporac­ió al gènere, Albert Sánchez Piñol amb el seu Victus. Al costat de la novel·la negra, la històrica és sens dubte el gènere en auge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain