La Vanguardia (Català)

Nokia i Asus: un futur i dues visions de les tauletes

Converses per separat amb els presidents de dues de les grans companyies tecnològiq­ues que visiten Barcelona amb motiu del Mobile World Congress i que presenten estratègie­s de mercat molt diferencia­des

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Els presidents de dues de les grans companyies que aquests dies visiten Barcelona amb motiu del Mobile World Congress, Stephen Elop, de Nokia, i Jonney Shih, d’Asus, en entreviste­s separades amb

La Vanguardia, mostren que, tot i compartir la mateixa devoció per crear dispositiu­s innovadors i de qualitat, mantenen dues estratègie­s molt diferencia­des sobre la mobilitat i la vida digital. Un dels debats més candents en què difereixen és el de les tauletes, un dels dispositiu­s que han tingut una adopció més ràpida per part de la humanitat en tota la seva història.

Després de la decisió presa fa dos anys en adoptar Windows Phone per equipar els seus millors smartphone­s, a Nokia tornen a somriure. Creuen que han trobat el camí per sortir airosos d’allò que un dia Elop va definir com “una plataforma en flames”. A Barcelona, la companyia finlandesa ha presentat entre altres models el Lumia 520, un mòbil de qualitat a un baix preu (139 euros sense impostos). La gamma de dispositiu­s de Nokia arriba ara a totes les butxaques.

Sòcia de preferènci­a (i de referència) de Microsoft, Nokia no està, tanmateix, immersa en la ferotge lluita pel mercat de tauletes que l’iPad va obrir fa tres anys i que ha desencaden­at una pugna entre altres companyies. “La paraula més important sempre amb els nostres productes –assegura Elop– és diferencia­ció, estar segurs que podem entrar, si així ho decidim, dins d’un mercat amb una forta diferencia­ció”. Però, de moment, no veuen clar el de les tauletes: “Ho estem estudiant. Hem de veure què podem aprendre i on podem tenir una gran diferencia­ció. És una àrea molt interessan­t per a nosaltres, però ara estem molt compromeso­s amb el segment dels mòbils”.

L’atenció a la nova gamma de telèfons amb Windows Phone i un parell de terminals de baix cost acaparen els objectius immediats de Nokia, molt satisfeta per haver creat el Lumia 520,

STEPHEN ELOP “Si entréssim al mercat de les tauletes, hauria de ser amb una forta diferencia­ció”

JONNEY SHIH “El consumidor no s’ha d’adaptar a la tecnologia, sinó que és aquesta la que s’ha d’adaptar a ell”

una cosa difícil d’aconseguir. “La gent creu –observa Elop– que el més difícil de l’enginyeria és introduir determinad­es capacitats als smartphone­s de gamma alta, però en realitat el més difícil és agafar una cosa que funciona bé en aquest tipus de plataforma i fer que funcioni bé també en una altra d’un cost molt inferior”.

L’enginyeria als nous dispositiu­s no només és tècnica, sinó que incorpora filosofia. Fa cinc anys, Asus va introduir el seu programa Da Vinci, en el qual animava els seus empleats a pensar com satisfer les necessitat­s dels consumidor­s, com fer-los més feliços. Perquè ningú no se n’oblidi, quan agú entra a la seu d’Asus a Taiwan, una gran escultura reprodueix la pintura de la Mona Lisa mitjançant xips, plaques i components electrònic­s. Shih mostra autèntica passió pels dispositiu­s que fabrica la seva companyia: “Toqui’l, vegi com està corbat, la suavitat que té”. L’usuari és, segons assenyala, el centre de l’experiènci­a.

“A Asus –apunta–, creiem que el consumidor no té per què adaptar-se a la tecnologia, sinó que és la tecnologia la que s’ha d’adaptar al consumidor, que sempre està canviant”. Shih posa com a exemple la seva última novetat presentada a l’MWC, el Padfone Infinity, l’última versió de la seva tauleta que funciona amb un telèfon de gamma alta a l’interior que s’extreu quan l’usuari vol.

Per què no es dedica Asus a les dues coses separadame­nt? Sens dubte té tauletes d’orientacio­ns i mides molt diferents, però Shih mostra entusiasme per aquesta simbiosi amb el mòbil tan original. Fa notar que el telèfon “ja no s’utilitza igual que fa uns anys”. “En moviment, tenim un comportame­nt digital. Fem un munt de coses. Si només tens un dispositiu, estàs limitat. Ara la tauleta, amb una pantalla més gran, et pot ajudar millor per a algunes coses. Això és una gran tendència i és molt important”. Per l’empresari taiwanès, aquest producte “és una veritable innovació. Un simple telèfon queda molt limitat. Això canvia molt de pressa”.

Asus ha presentat també en aquesta fira una tauleta, la FonePad, de 7 polzades, per un preu cada vegada més a la baixa, 249 dòlars (uns 191 euros). Això sí que és donar felicitat al consumidor.

 ?? ÁNGEL NAVARRETE / KIYOSHI OTA / BLOOMBERG ?? Stephen Elop, president i conseller delegat de Nokia, i Jonney Shih, president d’Asus
ÁNGEL NAVARRETE / KIYOSHI OTA / BLOOMBERG Stephen Elop, president i conseller delegat de Nokia, i Jonney Shih, president d’Asus
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain