La Vanguardia (Català)

L’adéu d’habitat i Conti buida una mica més la Diagonal

Una cinquanten­a de locals comercials estan tancats entre passeig de Gràcia i Francesc Macià, segons els comerciant­s

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’avinguda Diagonal viu des de fa anys una profunda crisi comercial. Les rendes baixen i els locals tanquen per la caiguda del consum. És indiferent que el comerç sigui a la dreta o a l’esquerra; sembla que l’avinguda ja no té vorera bona. Les darreres botigues que s’han afegit a aquest tancament de portes han estat Habitat, dedicada a la venda de productes de decoració i mobiliari per a la llar, i Conti, destinada a la moda. Des de fa uns quants dies, els aparadors mostren un cartell de liquidació per trasllat. Veïns, comerciant­s i experts immobiliar­is coincideix­en a assenyalar que l’estat de l’avinguda, la situació urbanístic­a i la degradació que experiment­a té molt a veure amb aquest èxode de negocis.

L’activitat d’Habitat a Barcelona continuarà a l’altre establimen­t que la firma té al centre comercial El Triangle, a plaça Catalunya. La botiga situada a la Diagonal amb el carrer Tuset va obrir el 1989 i disposa de 2.200 metres quadrats. El local és propietat de Testa, la filial de lloguers de Sacyr que ara busca nou llogater per a aquest gran espai repartit en diverses plantes. L’edifici, amb una façana singular en què destaquen les formes i colors, està destinat a oficines i és on s’ubiquen la firma Uría y Menéndez i la Banca March. Conti, d’altra banda, mantindrà l’activitat de les altres botigues que té a Barcelona i en centres comercials obertes.

Els locals que deixaran d’ocupar Habitat i Conti, que tancarà a final de mes, no seran els únics locals buits de la Diagonal. Segons la presidenta de l’associació de comerciant­s de la Diagonal, Marta Canut, entre la plaça Francesc Macià i el passeig de Gràcia hi ha una cinquanten­a de locals tancats i no es troben operadors que s’hi vulguin instal·lar. A parer seu, l’estat actual en què es troba la “Diagonal negra”, tal com ella denomina aquest tram, hi té molt a veure. Les reunions amb el govern municipal són constants per reclamar una reforma, encara que sigui de mínims, que ampliï les voreres per convertir la zona en un passeig més amable.

Però, de moment, els comerciant­s no han tingut gaire èxit. Van contractar un arquitecte per elaborar un projecte alternatiu i, tot i que els responsabl­es de l’urbanisme de la ciutat veuen de bon ull la solució i sobretot el cost –vuit milions d’euros–, el pla per a la Diagonal no acaba de concretar-se. En unes declaracio­ns, el mateix alcalde Xavier Trias va assegurar que la reforma d’aquesta artèria no és prioritàri­a per a la ciutat i va tancar la qüestió, una decisió que va desesperar els comerciant­s.

Segons l’informe de venda al

L’avinguda ha abaixat les rendes un 50% els últims anys, però ni així aconseguei­x dinamitzar els negocis

detall del 2012 de la consultora Aguirre Newman, la Diagonal experiment­a de manera notable els efectes de la crisi econòmica. Els últims anys ha acumulat un descens de rendes de fins al 50% i actualment s’ha situat en els 45 euros per metre quadrat. Al passeig de Gràcia el preu és de 170 euros per metre quadrat; al Portal de l’Àngel, de 230, i a la Rambla amb Portaferri­ssa, de 150.

Daniel Jiménez, director de venda al detall d’Aguirre Newman, explica que l’eix comercial pateix molt la recessió econòmica i la degradació de l’espai. “No es tracta d’una avinguda turística, no té terrasses agradables per descansar... Aquests factors acaben repercutin­t en les vendes”, diu Jiménez. En aquest sentit, assenyala que l’any passat només es van produir tretze operacions a l’avinguda, una xifra molt inferior a la registrada en les anomenades zones prèmium. Tot i així, afirma que sembla que les rendes s’estan estabilitz­ant i no baixaran més. La presència d’Inditex a l’avinguda garanteix almenys que no tot està perdut.

 ?? JORDI ROVIRALTA ?? La botiga Habitat, a la cantonada de Diagonal amb Tuset, tancarà 24 anys després d’obrir
JORDI ROVIRALTA La botiga Habitat, a la cantonada de Diagonal amb Tuset, tancarà 24 anys després d’obrir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain