La Vanguardia (Català)

Cloenda de luxe per a un fòrum que fa escola

Gastón Acurio, el xef més prestigiós del Perú, va clausurar ahir el Fòrum de Girona, que ha tingut un gran èxit de participac­ió

- CRISTINA JOLONCH Girona

Amb un viatge imaginari a l’altiplà andí i a la màgia d’aquell paisatge, el xef peruà més reconegut, Gastón Acurio, va posar ahir a la tarda el punt final a les ponències del Fòrum Gastronòmi­c de Girona, en què ahir també van participar Paco Pérez, del restaurant Miramar, de Llançà, i els germans Torres, del barceloní Dos Cielos.

Acurio va fer una gran defensa de la quinoa –producte del qual se celebra l’any internacio­nal–, que durant segles va ser un aliment fonamental per als pobles andins i que en les últimes dècades i per interessos comercials es va deixar de consumir entre aquelles comunitats per exportar-se a altres llocs del planeta.

Durant el fòrum, Acurio ha compartit protagonis­me amb els germans del Celler de Can Roca, amb qui dilluns va cuinar per a una cinquanten­a de convidats. Plegats van aconseguir que dilluns al vespre la distància entre Lima i Girona s’escurcés durant unes quantes hores.

Els comensals van gaudir a El Celler de plats en què els sabors andins del cebiche, el suadado de peix blau o l’espàrrec anticucho de Acurio es van combinar subtilment amb algunes de les elabora- cions magistrals d’El Celler com l’olivada, la comtessa d’espàrrecs amb tòfona, la llebre a la royale o el gelat de massa mare. Tant Gastón Acurio com Joan Roca no van deixar passar l’oportunita­t de parlar de la importànci­a de comprometr­e’s amb el territori i amb la societat.

“El xef –va recordar Acurio– no s’associa només amb la cuina, sinó també amb la comunitat”. Roca va destacar la importànci­a de defensar els productors locals i afavorir l’economia més pròxima, així com la d’aportar valor

Fins a 2.000 persones han participat al Fòrum Gastronòmi­c de Girona

afegit i qualitat al turisme sense oblidar el compromís social amb actuacions com l’ajuda a joves amb risc d’exclusió social”.

Tant els joves xefs que han visitat el fòrum com els alumnes de més de vint escoles d’hostaleria que durant aquests dies s’han acostat a Girona han tingut l’oportunita­t d’assistir a tallers i a ponències, de conèixer les últimes creacions d’alguns dels seus xefs més admirats i també de poder fer-los preguntes per orientar el seu futur profession­al.

Amb un auditori atapeït d’estudiants, Paco Pérez, Jordi Cruz i Víctor Quintanill­à van respondre a qüestions que els van plantejar els alumnes sobre com cal liderar un equip de cuina, com es pot compaginar la vida familiar i laboral, què se sent en obtenir una estrella Michelin o què és el que els sembla més difícil en el seu ofici de cuiners. Paco Pérez els va explicar la manera com ell lidera el seu equip, a través del treball en grup, del respecte i de la manera de funcionar com una família, i els va recordar que és important treballar amb il·lusió, sense la pressió d’haver de dedicar-se necessària­ment a una cosa tan complexa com és fer cuina d’avantguard­a. “Es pot ser molt feliç treballant vuit hores en un restaurant on es faci menjar senzill”.

Els directors del fòrum, Pep Palau i Jaume von Arend, que ahir van firmar amb l’alcalde de Girona el conveni que garanteix la continuïta­t del certamen, que tornarà el 2015 (se celebra alternativ­ament a Girona i Santiago de Compostel·la), van valorar l’actual edició d’èxit total: han participat fins a 2.000 persones en diferents activitats.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Acurio i Roca van compartir bon humor i grans idees al Fòrum Gastronòmi­c de Girona
INMA SAINZ DE BARANDA Acurio i Roca van compartir bon humor i grans idees al Fòrum Gastronòmi­c de Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain