La Vanguardia (Català)

Yahoo ordena als que treballen a casa que tornin a l’oficina

L’empresa al·lega que quan els empleats coincideix­en al mateix edifici s’incrementa la creativita­t

- FRANCESC PEIRÓN

Que Marissa Mayer aconseguei­xi frenar la caiguda de Yahoo caldrà veure-ho. Del que ja no hi ha cap dubte és que Mayer, com a cap de l’empresa pionera d’internet, està disposada a deixar empremta.

Quan la van nomenar, amb 37 anys i embarassad­a, hi va haver veus que van pensar que aquesta dona faria el món dels negocis una mica més acollidor. Però Mayer es va convertir en notícia en reincorpor­ar-se a la feina tan aviat com va poder després del part. Ara ha tornat a la càrrega. La seva empresa ha donat una ordre que sembla de l’era pretecnolò­gica, més pròpia del segle passat que del XXI. Els empleats que treballen des de les seves cases han de tornar a l’oficina.

Un informe intern, assumit plenament per Mayer i firmat per Jackie Reses, directora del departamen­t de recursos humans de Yahoo, ha obert la caixa dels trons en aquest sector als Estats Units. “Algunes de les millors decisions i idees sorgeixen de les converses de passadís o de les discussion­s de la cafeteria, on es coneix gent i s’improvisen reunions. La rapidesa i la qualitat sovint se sacrifique­n quan es treballa des de casa”, indica el document.

Alguns experts troben la inspiració d’aquest pla en el model organitzat­iu del referent actual: Google. Marissa Mayer, que va prendre les regnes d’un Yahoo al llit de mort, vol aplicar les lliçons de Google, on ella va exercir. El seu objectiu és incrementa­r l’energia, així com canviar la cultura de la companyoni­a.

La seva iniciativa ha topat amb una forta resposta dels defensors de la flexibilit­at laboral, que consideren que aquesta iniciativa és una tornada al passat, en particular per als que tenen cura de nens petits. En aquest cas, tanmateix, no es fa referèn- cia només a les dones. Segons dades del Departamen­t d’Estadístiq­ues dels EUA, són molts els homes que exerceixen des de casa. Almenys un 24% dels empleats dels Estats Units reconeix que cada setmana treballa unes quantes hores des del seu domicili. El 2012, el 63% dels empresaris van permetre la feina des de casa, mentre que el 2005 només eren un 34%. Hi ha estudis que indiquen que la

Els defensors de la flexibilit­at laboral recorden que a casa s’és molt més productiu

gent que treballa a casa és més productiva encara que menys innovadora. “Si vols innovació necessites interacció; si busques productivi­tat, llavors s’ha de treballar a casa”, explica al The New York Times el professor John Sullivan.

Marissa Mayer no està sola. Bank of America, que havia llançat un programa de treball remot, l’any passat va requerir que els empleats de determinad­es seccions tornessin al despatx.

 ?? AFP / ARXIU ?? La seu de Yahoo a Sunnyvale, Califòrnia
AFP / ARXIU La seu de Yahoo a Sunnyvale, Califòrnia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain