La Vanguardia (Català)

De l’humor al realisme crític

- Sergi Pàmies

El programa Salvados (La Sexta) celebra cinc anys marcats per una evolució simptomàti­ca. D’especial contraelec­toral amb mosca torracollo­ns tipus Caiga quien caiga, el format ha passat, arrossegat per les circumstàn­cies i per una representa­tivitat més atzarosa que buscada, a convertir-se en consciènci­a crítica d’una part de l’audiència. Fa anys, Duran Lleida va lamentar la inflació de la cagarel·la als mitjans i va definir-la com a “haha-hihi”. Évole, aleshores, podia semblar un dels representa­nts d’aquesta frivolitat satírica. Veient l’últim Salvados sobre la immigració, però, queda clar que la voluntat actual del programa no busca escandalit­zar Duran sinó compartir moments tan eloqüents (pura malenconia) com la conversa (i els silencis) amb un grup d’emigrants espanyols a Oslo.

L’única manera de celebrar un aniversari d’aquesta mena sense caure en l’endogàmia és no celebrar-lo. Évole va triar la segona fórmula més digna: encarregar-li a David Trueba que l’entrevisté­s confiant en la generosita­t i la intel·ligència crítica del cineasta. La conversa, interessan­t, va repassar cinc anys de contradicc­ions, dubtes i èxits propiciats per l’evolució de l’entretenim­ent provocador al realisme subjectiu. Trueba és un dels comentaris­tes que millor han captat les astúcies d’Évole a l’hora d’entendre que la simpatia fa més drecera que l’èmfasi transcende­nt o solemne (l’altre és Mònica Planas, que ha estat la comentaris­ta que amb més perseveran­ça ha subratllat els valors de Salvados).

L’aniversari també va ser celebrat pel Bestiari il·lustrat (33), que va recuperar un programa del 2011 dedicat a Évole. Amb un estil radicalmen­t oposat al de Salvados, Bibiana Ballbé també busca, des de la seducció i l’exhibicion­isme indiscrimi­nats, transgredi­r els protocols de l’entrevista i crear situacions que despullin l’entrevista­t. “Som guais i ens llancem vestits a la piscina”, va dir Évole acceptant el joc d’una de les escenes, amb prou profession­alitat per no sabotejar el joc proposat per un programa més proper a Sofia Coppola que no a Iñaki Gabilondo. La coincidènc­ia del Salvados amb Trueba i l’oportuníss­ima redifusió del Bestiari il·lustrat de Ballbé fa justícia a la feina feta i a la consolidac­ió –que no oblidi la teoria de Trueba sobre el tir al plat– d’un periodista (i d’un equip) prou intuïtiu per haver sabut desprendre’s de l’etiqueta d’humorista i comediant per acabar practicant una curiositat combativa i necessària.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain