La Vanguardia (Català)

“L’empresonam­ent de gitanos no interessa a la historiogr­afia”

Ildefonso Falcones, escriptor, publica ‘La reina descalça’

- X. AYÉN Madrid

Ildefonso Falcones contesta, entre entrevista i entrevista, els correus del despatx d’advocats que li arriben al telèfon mòbil. Deu ser l’únic cas d’escriptor supervende­s a tot el món que manté la feina anterior.

Per què no deixa ja la feina d’advocat?

És difícil abandonar trenta anys de exercici així, sense més ni més. Tinc unes relacions molt assentades i uns socis disposats a assumir clients meus, així que puc dedicar els matins a escriure, llevat que tingui un judici.

Encara es posa la toga? Esclar. Per què no? La realitat és a fora, al carrer, en els problemes de la gent. Si deixés la toga, podria arribar a creure que la realitat són els gitanos de Triana del segle XVIII... És la meva manera de tocar de peus a terra.

La lluita contra la injustícia és el motor més potent dels seus personatge­s. A tota la seva obra hi ha un furor rebel i, tanmateix, vostè té una imatge d’home d’ordre... Algun dia algú analitzarà seriosamen­t el que ha succeït en aquest país. Tota aquesta gent que surt a cridar contra els desnonamen­ts i els bancs té tota la raó del món. Milers de milions han anat a parar als bancs, i de diners públics, és a dir, nostres, i els els donem perquè continuïn fent-nos fora de casa. Com podem tolerar-ho?

No escatima escenes violentes. Però sense recrear-m’hi, no? Era una època més violenta, només cal veure l’obra de Goya, amb la gent apedregant-se i clavant-se patacades. O potser és que eren més espontanis i la violència adopta avui unes altres formes a la nostra societat.

ELS GITANOS “Respecten la llei, la seva, no la nostra, que pretenem general”

LLUITA CONTRA LA INJUSTÍCIA “La gent que surt a cridar contra els bancs té tota la raó del món”

Però, què li costa més? Una escena violenta o una d’amor? Les de violència em surten més ràpidament, sí.

Com va ser el contacte amb el món gitano? Hi ha pocs estudis, per no dir novel·les, potser set llibres de referència, no hi ha gaire tradició escrita. El meu primer contacte amb ells va ser a través del món dels cavalls, i sempre ha estat satisfacto­ri.

L’empresonam­ent de tots els gitanos d’Espanya és poc conegut? Sí, no li interessa a la historiogr­afia espanyola i, malgrat l’espectacul­aritat, que va portar 9.000 gitanos a la presó, ningú no posa l’èmfasi en aquest fet.

Vostè és advocat. Els gitanos respecten la llei? La seva, no la nostra, que pretenem general. No se sotmeten a la llei global. Per això les autoritats busquen la mediació del patriarca. Robar? Si ells creuen que el que Déu ha posat al món és per a tothom no ho veuen un robatori.

Expliqui el mètode d’imbricar la història en la trama. No m’agraden les novel·les amb paràgrafs de tres pàgines que donen una explicació didàctica sobre com funcionave­n les coses a tal època. Si vull explicar que el flamenc és fusió entre el negre i el gitano, faig que dos personatge­s d’aquestes ètnies es facin amigues i cantin juntes.

Veurem L’església del mar a la pantalla? Una empresa seriosa, Diagonal TV, vol fer una sèrie de televisió, que sortirà molt cara, però estan buscant finançamen­t.

Recordo que al principi deien que la seva novel·la l’hi van escriure negres. Onze negres, van dir! Va ser tot tan absurd...

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain