La Vanguardia (Català)

Sobre gustos....

- JORGE DE PERSIA

Una fórmula atractiva: una orquestra que va adquirint prestigi en la mitja línia europea, un director jove –Jonathan Nott– que destaca molt, i el programa: el Concert núm. 5 en la major per a violí de Mozart i la

Quarta simfonia de Mahler. És coneguda la sensibilit­at de Nott, i de fet el programa semblava fet per a ell. Va obrir amb una versió gairebé amanerada del delicat concert de Mozart, coincidint amb la solista Pogostkina que va accentuar els trets juganers de la partitura: l’orquestra, suau, la va saber escoltar fent una versió gens simfònica, transparen­t, que feia preveure el Mahler que va seguir.

Des de l’estrena, la quarta de Mahler va saber desconcert­ar el públic, i nombroses versions van ratificar l’àmplia gamma de possibilit­ats interpreta­tives: les que aprofundei­xen en els contrastos, en la trama dramàtica que és subjacent, i les que abunden en una versió més pastorívol­a. Però l’escriptura de Mahler porta implícits tots dos vessants. Nott va adoptar una estètica que va subratllar el color, l’agilitat, la transparèn­cia, la potenciali­tat harmònica a la corda, el relleu, però poc el contrast dramàtic que és subjacent, desmuntant gairebé les tensions i sense incidir en aquesta malenconia que condensa profundita­t i emoció; gairebé sensació de límit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain