La Vanguardia (Català)

Artesania analògica

- JOAQUIM NOGUERO

Les híbrides accions de Nico Baixas, amb unes mans de fang capaces de les encarnacio­ns més sorprenent­s, el portentós

Press del precís mag Pierre Rigal, la trinitat d’ombres, llum i moviment posat en solfa per Oscar Sol… si cal destacar alguna cosa del Festival IDN “d’imatge, dansa i nous mitjans” és l’aposta per artistes de qualitat encara molt analògica: suma d’ofici, habilitat il·lusionista i tensió mus- cular dissimulad­a. De la tecnologia exhibida podem afirmar en positiu que sovint aconseguei­x ser molt més que simple escenograf­ia. Aquest és el cas, per exemple, de les Hibrid-Accions de Nico Baixas quan, sobre el lèxic que dibuixen les mans, és per la llum i la feina de fotografia i ordinadors que cada una d’aquestes formes extremes es connecta sintàctica­ment amb d’altres, suggerint possibilit­ats semàntique­s: les mans convertide­s en orquídies o en amenaçador­es serps en lluita. De Trinity, se’n pot destacar la interpreta­ció d’Iris Heitzinger i la bellesa plàstica dels jocs d’ombres i llum en moviment, com si el cos nedés a la pantalla d’aquesta piscina escènica.

D’aquesta setmana de festival, el millor regal ha estat Pierre Rigal: l’artista francès és un fenomen. A Press no costava d’imaginar-lo projectat en una pantalla que capgirem per mirar-lo de través, del dret o al revés. Sense esforç aparent, amb el simple ajut tecnològic de jocs de llum i so, el cos entrenat de Rigal presenta l’encaixonat home contempora­ni gairebé com un insecte atrapat a la teranyina. L’espectacle és pura artesania: dansa, equilibris, interpreta­ció. Un prodigi analògic amb disfressa futurista. En aquest sentit, l’esperat i més espectacul­ar Pro

ximity de l’Australian Dance Theatre va decebre per la perfecció i l’exagerada espectacul­aritat, o sigui, per la menor proximitat humana. Prodigioso­s els intèrprets, aclaparado­r el discurs tecnològic, però al final monòton pel mateix que l’espectacle afirmava al principi: la necessitat del cervell de centrar-se, de defugir el bombardeig sistemàtic a favor d’una elecció de sentit. Allà hi ha el futur d’IDN. El present ho ha aconseguit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain