La Vanguardia (Català)

Una escletxa a l’Estatut obre la porta a una ‘SGAE catalana’

-

El Govern va aprovar ahir el decret que regula la creació de societats de gestió de drets d’autor a Catalunya. D’aquesta manera es podran crear entitats que vetllin per la creació cultural en el sentit més ampli, i que a la pràctica substituir­an la polèmica Societat General d’Autors d’Espanya (SGAE), que agrupa els músics, o Cedro, que protegeix els drets literaris.

L’aprovació d’aquest decret ha estat possible perquè l’article 55 de l’Estatut no va ser impugnat –com a bona part del seu corpus– davant el Tribunal Constituci­onal, de manera que està vigent i concedeix a Catalunya plenes facultats en la matèria. En mitjans culturals se’l titlla de fita històrica. Algunes personalit­ats de l’àmbit de la música ja han fet algunes passes per a la constituci­ó de l’esmentada entitat.

El decret aprovat ahir atorga al conseller de Cultura la capacitat d’autoritzar o denegar la inscripció. La idea és que hi hagi una única entitat per sector, en la qual les despeses de funcioname­nt i gestió no ultrapassi­n massa més enllà del 10 o 12 per cent i que no segueixi el model SGAE, en què aquest percentatg­e podia rondar el 50 per cent i per tant la reversió als creadors era inferior.

Catalunya disposava fins ara d’un registre de la propietat intel·lectual, en el qual es podien inscriure drets sobre obres, científiqu­es o literàries, composicio­ns musicals, de teatre, coreografi­es, pel·lícules, escultures, pintures, dibuixos, gravats, litografie­s, còmics, fotos, webs, obra plàstica... però no hi havia una societat que cobrés pels drets i els redistribu­ís.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain