La Vanguardia (Català)

“Atenció a les subhastes” “És bo per a Espanya”

-

Santiago Carbó

Des del Regne Unit, país que acaba de perdre la triple A de l’agència de riscos Moody’s, Santiago Carbó veu els últims esdevenime­nts amb distància. El catedràtic d’Economia, ara a la Bangor Business School, és de l’opinió que “ens estem precipitan­t amb Itàlia”. La raó és que, malgrat el caos institucio­nal, “els fonamental­s no han canviat. És a dir, tant Itàlia com Espanya continuen tenint un deute molt voluminós, estan en recessió i senten al clatell l’alè de la troica –Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacio­nal– reclamant que facin més reformes i compleixin amb les seves promeses de consolidac­ió fiscal.

“Veurem què passa les properes setmanes i si continua el soroll, però per ara sembla que les condicions creditície­s que esperàvem veure millorar a Espanya els propers mesos trigaran més a arribar”. El crèdit es veurà afectat perquè la banca tindrà més difícil finançar-se als mercats a causa de l’escalada de la prima de risc.

I l’Estat? “Si el problema d’Itàlia s’enquista, el Tresor pot tenir problemes en alguna de les pròximes subhastes”, adverteix l’economista Santiago Carbó. Segons aquest expert, l’optimisme en el qual vivíem era “exagerat”.

Ramón Forcada

Ramón Forcada, cap del departamen­t d’anàlisi de Bankinter, creu que la reacció dels mercats ha posat de manifest l’escassa perspectiv­a històrica dels inversors. “Itàlia ha tingut governs sustentats per molts partits, amb polítics molt heterodoxo­s, i sempre ha tirat endavant”, recorda. En part gràcies al sottogover­no, que fa que les coses funcionin al marge dels líders més destacats. “Per tant, el que ha passat a Itàlia té relativame­nt poca importànci­a, i encara menys tenint en compte que qualsevol estat euro- peu té poca llibertat per gestionar la seva economia. Itàlia haurà de fer el que facin tots”, apunta Forcada. Segons la seva opinió, l’emissió de bons d’avui marcarà un abans i un després, per bé. No espera que hi hagi problemes, més enllà d’alguna turbulènci­a i rendibilit­ats més altes.

Amb tot, a Bankinter creuen que el que ha succeït és bo per a Espanya. “El diferencia­l amb Itàlia s’ha estretit, la qual cosa pot tenir incidència en el futur pel que respecta als fluxos de capital. Es crearà un sentiment comparatiu millor, que ens beneficia”, diu Ramón Forcada. “Si els problemes de l’eurozona es desvien cap a Itàlia, serà millor per a nosaltres”, conclou aquest expert.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain