La Vanguardia (Català)

Repte a la pax germànica

- Manel Pérez

Els mercats disposen... i els ciutadans decideixen, voten. En part determinat­s per les tradicions més o menys homologabl­es del seu país, en part per les opcions polítiques que tenen efectivame­nt al seu abast. I a Itàlia el resultat ha esvaït el miratge dels mercats, que havien anticipat una clara victòria del centreesqu­erra de Pier Luigi Bersani, que tot seguit cediria el ceptre de la política econòmica del país al tecnòcrata Mario Monti, prèviament investit de legitimita­t democràtic­a en haver-se presentat ell mateix als comicis.

Si hagués estat així, hauria significat un nou èxit de la cancellera Angela Merkel, que ja havia estat la llevadora de l’anterior enlairamen­t de Monti com a primer ministre italià, amb la col·laboració en qualitat d’actor secundari del fa mesos defenestra­t, també a les urnes, Nicolas Sarkozy. Un quadre tranquil·litzador per a la dirigent cristianod­emòcrata alemanya que podria encarar amb placidesa el semestre previ a les eleccions al seu país.

Però el rebuig dels italians al projecte ha estat un gran contratemp­s. El seu vot és tant contra l’ euroauster­itat, més contundent que a Grècia, com contra les intervenci­ons ordides per l’elit que governa l’eurozona, la cúpula de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i la cancelleri­a de Berlín, que buscaven perpetuar el govern de Mario Monti, a través de nous mecanismes. Aquesta evident intromisió exterior ha convertit Itàlia en uns dels països europeus amb més sentiment antialeman­y.

La pax germànica ha quedat tocada al seu punt de màxima sensibilit­at, el que implica la reedició dels problemes del deute sobirà i que posa de nou sobre la taula que la intervenci­ó del BCE passi de ser una eina dissuasiva, com ha ocorregut fins ara, a una necesitat per evitar la catàstrofe, justament en vigílies d’eleccions al Bundestag.

Ha tornat la crisi de l’eurozona a la casella de sortida i podem donar per perduda la calma d’aquests últims mesos? Això és el que des d’ahir es pregunten els inversors. En el cas d’Espanya, una de les economies afectades amb més virulència pels resultats, els efectes han estat immediats sobre la prima de risc i la borsa. La primera impressió en el Govern espanyol, segons les fonts consultade­s, ha estat de gran preocupaci­ó, combinada amb una actitud d’espera a veure si la cosa queda en un simple “esglaó”, pujada moderada de la prima del voltant de 30 o 40 punts, sense continuïta­t en el temps.

Ara, sobre el terreny, el triumvirat europeu, la Comissió, el Banc Central Europeu i la cancelleri­a de Berlín donaran suport a qualsevol proposta de Govern que guardi l’aparença d’estar compromesa amb el programa d’ajustos euroanorèc­tics que han provocat l’estrambòti­c resultat del dilluns passat.

Però el corc del descontent­ament ciutadà després de tres anys d’austeritat creixent i gairebé sis de crisi continua avançant d’un país a l’altre, saltant, com la crisi financera, d’un electorat a l’altre. Aquest és ara el problema a Brusseles i Berlín.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain