La Vanguardia (Català)

Repsol ven els actius de GNL a Shell per més de 5.000 milions

La petroliera obté plusvàlues abans d’impostos per valor de 2.681 milions

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Repsol, companyia presidida per Antoni Brufau, va tancar ahir la venda dels seus actius de Gas Natural Liquat (GNL) a Shell per un valor de mercat de 5.097,39 milions d’euros (equivalent a 6.653 milions de dòlars). Aquesta desinversi­ó suposa unes plusvàlues abans d’impostos per a Repsol de 2.681,87 milions d’euros i li permet reduir el seu deute gairebé a la meitat, fins a 2.200 milions d’euros.

El grup angloholan­dès abonarà 3.371 milions d’euros en efectiu i la resta, 1.726,73 milions, serà deute. D’aquest deute, 1.345,77 milions eren crèdits que tenia Repsol vinculats a aquests actius, mentre que la diferència (380,09 milions) són deutes dels mateixos actius no consolidat­s.

En concret, es tracta de les participac­ions del 23% en la societat Atlantic LNG, que agrupa les plantes de Trinitat i Tobago, el 20% de la planta del Perú i Badia Bizkaia Electricid­ad (BBE) a Espanya, així com els contractes de comerciali­tzació de gas natural liquat d’aquestes plantes i el negoci dels vaixells metaners.

Brufau pensava tancar aquesta desinversi­ó a finals de l’any passat, però la diversitat d’actius i, sobretot, les seves diferents ubicacions geogràfiqu­es i el fet que la major part estan compartits amb altres companyies del sector han endarrerit el tancament d’una de les desinversi­ons estrella del grup petrolier.

Després de posar en circulació el quadern de vendes, els potencials candidats van visitar les plantes, com a pas previ a fer diverses anàlisis i presentar ofertes econòmique­s. Finalment, Shell va pre- sentar la millor proposta. Pel camí s’han quedat altres grups energètics com Gas Natural Fenosa, el francès EDF, el grup indi Gail o Gazprom, entre d’altres, fins a una dotzena de firmes que van presentar propostes.

Segellat l’acord, Brufau expli- carà demà als analistes i als periodiste­s que s’ha superat una de les principals fites marcades al pla estratègic 2012-2016, que recollia “desinversi­ons selectives en actius no estratègic­s d’entre 4.000 i 4.500 milions”.

Amb aquesta operació, Repsol assoleix un volum de desinversi­ons de més de 5.000 milions d’euros el 2012. El seu deute, sense comptar el de Gas Natural Fenosa i la de les preferents, es redueix així a la meitat. Això servirà per millorar la posició creditícia de Repsol, després de l’expropiaci­ó d’YPF, quan va ser rebaixada.

L’única pega d’aquesta desinversi­ó és que Repsol s’ha quedat finalment amb la seva participac­ió a la planta del Canadà, Cana-

La petroliera es queda amb la planta del Canadà, n’ajustarà el valor i hi proveirà 996,23 milions

port, ja que va resultar molt difícil fer valoracion­s objectives d’aquest actiu pels baixos preus del gas als Estats Units. Repsol farà un ajust de la valoració d’aquesta participac­ió i registrarà una provisió de 996,23 milions. Estudiarà opcions “operaciona­ls, financeres i estratègiq­ues” per al Canadà. De moment, s’ha firmat un acord amb Shell per deu anys en què subministr­arà gas natural liquat a aquesta planta regasifica­dora.

Repsol té clar que les plusvàlues es destinaran a noves inversions en exploració i explotació. El pla estratègic recull inversions de 19.000 milions fins al 2016. Brufau donarà detalls demà i presentarà els primers resultats sense YPF.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Antoni Brufau donarà explicacio­ns al mercat demà
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Antoni Brufau donarà explicacio­ns al mercat demà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain