La Vanguardia (Català)

Alstom tanca dues fàbriques i retalla 337 llocs de treball en el negoci eòlic

- DOLORS ÁLVAREZ

Nova sotragada al teixit industrial. El grup francès Alstom va anunciar ahir un pla de reestructu­ració del seu negoci eòlic a Espanya, que inclou el tancament de dues de les tres plantes industrial­s i una retallada de 337 llocs de treball, més d’un 33% de la plantilla. L’empresa ho va argumentar per la caiguda de les vendes al mercat espanyol com a conseqüènc­ia de la retallada de les primes a les renovables i l’“absència d’un marc jurídic estable”.

“Fa tres anys que aguantem gràcies a l’exportació, però hi ha sobrecapac­itat mundial i la competènci­a en preus és molt forta, per la qual cosa necessitem reduir estructura”, van dir fonts de l’empresa. Es preveu el tancament de les plantes d’As Somozas (A Coruña) –la producció d’equipament­s elèctrics de la qual es concentrar­à a la fàbrica de Buñuel– i d’Altamira (Zamora), on ara es construeix­en les torres dels molins. És un producte que es deixa de fabricar a Espanya perquè el seu transport és molt costós i complex.

La retallada afecta també la seu central de Barcelona, on a més de les oficines hi ha el centre tecnològic. El pla preveu suprimir 90 dels 507 llocs de treball actuals. No obstant això, el grup va assegurar que es “manté el compromís de reforçar el centre global d’R+D, ubicat a Barcelona, i mantenir la seu mundial de la divisió eòlica al nostre país”. Als-

Barcelona perdrà 90 llocs de treball, tot i que continuarà com a seu mundial d’Alstom Wind

tom Wind té la seu mundial a Barcelona perquè el grup francès va aixecar el seu negoci elèctric a partir de la compra de la catalana Ecotècnia.

A més, la divisió d’operació i mantenimen­t (O&M) centrarà el seu negoci en serveis que aporten més valor afegit als clients i requereixe­n una alta especialit­zació tecnològic­a.

A partir d’ara, s’inicia un pro- cés de negociació per tal de poder dur a terme l’ajust de la manera menys traumàtica possible, segons fonts de l’empresa. Van afegir que el sector no només es troba immers en una profunda crisi, sinó que “no s’entreveu una recuperaci­ó ni estabilita­t jurídica a tres o cinc anys vista”.

Alstom assenyala que mentre a Espanya el mercat es troba totalment aturat, l’exportació està limitada “ja sigui pels requerimen­ts de producció local, o bé per la forta pressió dels preus conseqüènc­ia de la sobrecapac­itat mundial”. Aquesta total dependènci­a de l’exterior és també el problema de l’altre gran negoci d’Alstom a Espanya: la fabricació de material ferroviari que es realitza a la planta de Santa Perpètua de Mogoda. En els últims anys la planta ja s’ha vist obligada a reduir la seva plantilla a la meitat, fins a uns 600 treballado­rs.

La multinacio­nal ha advertit en nombroses ocasions que l’exportació no justifica indefinida­ment mantenir centres de desenvolup­ament tecnològic a Espanya, ja que també es necessita mercat local.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain