La Vanguardia (Català)

Sáenz porta al Constituci­onal l’anul·lació parcial de l’indult

El Tribunal Suprem diu que el Govern “es va extralimit­ar”

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’indult que el Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero va concedir al conseller delegat de Banco Santander, Alfredo Sáenz, va ser una “clara extralimit­ació”. Així ho recull la sentència que ahir va fer pública la sala penal del Tribunal Suprem (TS) anul·lant parcialmen­t l’esmentada mesura de gràcia. La decisió va ser anunciada el 12 de febrer passat, i ahir es va difondre el text literal de la resolució.

La tesi del Suprem és que el Govern podia deixar sense efecte la condemna penal, però no cancel·lar els antecedent­s de Sáenz. L’extralimit­ació va consistir, per tant, a pretendre que l’indult arribés als efectes administra­tius de la condemna. Amb això es pretenia evitar que Sáenz pogués patir algun tipus de tatxa per part del Banc d’Espanya, ja que la normativa bancària exigeix per a determinat­s llocs el requisit d’“honorabili­tat”.

Segons la sentència, l’objectiu de l’indult era preservar l’honorabili­tat del dirigent bancari

Els advocats del conseller delegat de Banco Santander estimen, en canvi, que en el procés contra Alfredo Sáenz s’han vulnerat drets fonamental­s i ahir van anunciar que presentara­n un recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal (TC). El seu argument és que les limitacion­s imposades pel Suprem a l’indult de Sáenz poden suposar una vulneració del principi d’igualtat davant la llei i també una transgress­ió del dret a la tutela judicial efectiva.

Pel Suprem, en canvi, és clar que el govern de Zapatero va vulnerar la pròpia normativa sobre els indults quan, trobant-se en funcions després d’haver perdut les últimes eleccions generals, va acordar l’esmentada mesura de gràcia amb els efectes administra­tius esmentats. El Suprem va haver de veure que l’as- sumpte acabaria al Constituci­onal, perquè en la seva decisió afegeix la considerac­ió que l’acord de l’Executiu no només és contrari a la llei que regeix els indults, sinó també a la Carta Magna. Segons el Suprem, el Govern va actuar “ultra viris”, és a dir, més enllà de les competènci­es que té en la matèria.

La condemna imposada a Alfredo Sáenz i després objecte d’indult tenia relació amb fets ocorreguts el 1994, que l’Audiència de Barcelona va considerar constituti­us d’un delicte de denúncia falsa. La sentència exposava que “amb el coneixemen­t i beneplàcit de Sáenz”, Banesto –entitat de la qual era el màxim responsabl­e–, va presentar una querella contra uns empresaris a qui va imputar una presumpta estafa i alçament de béns sabent que les acusacions eren falses. La decisió afegia que amb això es va pretendre posar en marxa una mesura de pressió per cobrar un deute que es reclamava a aquests empresaris, per valor de més de 600 milions de pessetes (uns 3,6 milions d’euros actuals).

La sentència ara dictada pel Suprem comporta que el Banc d’Espanya hagi d’analitzar si Sáenz manté el requisit d’“honorabili­tat” exigit. Però la normativa sobre aquesta qüestió està a punt de canviar. El projecte que estudia el Govern suposaria que el Banc d’Espanya hauria de consultar el tribunal sentenciad­or (vegeu a sota) abans de resoldre sobre aquest aspecte, però sense que a priori es consideri que l’existència d’una condemna penal és incompatib­le amb una alta responsabi­litat en una entitat bancària.

 ?? ROSER VILALLONGA / ARXIU ?? Sáenz va ser indultat per uns fets que van passar el 1994
ROSER VILALLONGA / ARXIU Sáenz va ser indultat per uns fets que van passar el 1994

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain