La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya perd poder per decidir qui podrà dirigir un banc

- LALO AGUSTINA

Abans tot quedava a casa, ara ja no. El Banc d’Espanya era el que tenia l’última paraula per decidir quins directius tenien la necessària honorabili­tat per asseure’s en el consell d’administra­ció de les entitats financeres o formar part de la primera línia executiva. A partir d’ara, si tira endavant tal com està redactat en el decret llei que ha enviat el Govern central al Consell d’Estat, el Banc d’Espanya perdrà part dels seus poders i –encara que continuarà tenint l’última paraula– serà menys lliure per decidir.

Sobretot en els casos en els quals es tracti de persones que hagin comès algun delicte. Segons l’esmentat esborrany, que es pot consultar al web del Tresor, “el Banc d’Espanya demanarà informe del tribunal sentenciad­or perquè es pronunciï sobre la incidència de la condemna sobre el compliment del requisit d’honorabili­tat exigible”.

Fonts financeres consideren que aquest punt endureix el decret llei que està a punt d’aprovar el Govern per dos motius. El primer és que, almenys a priori, el tribunal sentenciad­or “tendirà a ser menys benèvol amb el directiu afectat que qualsevol altra part del procés”. En segon lloc, perquè “obre la porta a eliminar o almenys disminuir la connivènci­a que hi ha de vegades entre el supervisor i el supervisat; en haver de demanar l’opinió d’un tercer, es profession­alitza el judici sobre l’honorabili­tat”.

El decret s’aprovarà en Consell de Ministres al març. Davant els qui sostenen que es tracta d’una norma a la mesura d’Alfredo Sáenz, conseller delegat del Banc Santander, el Govern central defensa que no fa més que adaptar la legislació espanyola a les directrius de l’Autoritat Bancària Europea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain