La Vanguardia (Català)

El comerç demana un pla de xoc a la Generalita­t

El sector perd 46.300 llocs de treball en cinc anys a Catalunya

- AINTZANE GASTESI Barcelona

El comerç independen­t català ha demanat a la Generalita­t un pla de xoc per frenar la sagnia que pateix el sector, que des de l’inici de la crisi ha perdut 46.300 llocs de treball i més de 3.400 establimen­ts, segons dades presentade­s ahir per la Confederac­ió Catalana de Comerç (CCC). Només l’any 2012 ja es van destruir 13.800 llocs de treball, la qual cosa representa el 14% de la seva ocupació a Catalunya.

“El sector comercial és la primera indústria catalana, amb 287.000 empleats i més de 74.000 empreses”, va reivindica­r Miguel Ángel Fraile, secretari general de la CCC. Fraile va detallar que el pla de xoc passa per la tramitació urgent d’una nova llei de comerç que blindi el model català de la liberalitz­ació d’horaris comercials que proposa el Govern espanyol, una cosa per a la qual el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ja ha donat el seu compromís amb el consens del sector.

Fraile considera que la llei d’unitat de mercat de l’Executiu central és una amenaça perquè va més enllà de la directiva de serveis europea, i ha recordat que el Tribunal Constituci­onal (TC) va declarar constituci­onal fa uns mesos l’impost a grans superfície­s. Per això, ha instat a reclamar el cobrament d’aquest impost correspone­nt als últims 12 anys, la qual cosa comportari­a uns ingressos de 120 milions d’euros, als quals s’han d’afegir uns 15 d’aquest any, ha estimat. Fraile va assegurar que aquest impost permetria destinar ingressos a la promoció i impuls del sector.

Segons les darreres dades aportades, les vendes en rebaixes van caure un 10% i al desembre un 8%. El 2012, la facturació del comerç minorista va caure en un 6,1% a Catalunya, si bé Miguel Ángel Fraile va incidir que el descens més important de la facturació no l’ha registrat el petit comerç, sinó les mitjanes i grans superfície­s. Així mateix, va destacar que la caiguda a Catalunya se situa per sota de la mitjana espanyola (-6,8%), i de la de Madrid (-6,9%), on els horaris comercials estan liberalitz­ats.

 ?? AGUSTI ENSESA / ARXIU ?? Aparador en rebaixes
AGUSTI ENSESA / ARXIU Aparador en rebaixes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain