La Vanguardia (Català)

La banca qüestiona la viabilitat de les plantes de residus de Ros Roca

Les entitats condicione­n ampliar el crèdit a sortir dels negocis poc rendibles

- ROSA SALVADOR Barcelona

Les entitats financeres creditores de Ros Roca qüestionen la viabilitat del negoci de plantes de tractament­s de residus del grup (agrupat al voltant de la filial Ros Roca Envirotec) i han condiciona­t el refinançam­ent de l’empresa i l’aportació de nous crèdits que la firma de Tàrrega es concentri en els negocis viables: la fabricació i comerciali­tzació d’equips i maquinària per a la neteja viària i el tractament de residus.

Ros Roca, participad­a per la família Roca i pel fons Deyá Capital, del grup March, ha obert negociacio­ns amb la banca per refinançar el seu deute, de 106 milions d’euros, i aconseguir 20 milions d’euros de crèdit addicional per cobrir les seves necessitat­s immediates de tresoreria. Les entitats, de moment, han acordat només donar-li una moratòria de tres mesos en espera de reavaluar completame­nt el negoci de la companyia.

La banca, liderada per Banesto, HSBC, BBVA i Banca March, ha qüestionat el pla de negoci de la firma, que aposta per mantenir totes les àrees de negoci, i ha sol·licitat l’elaboració d’un pla de viabilitat a la consultora KPMG.

Ros Roca, representa­da pel bufet Garrigues, ha plantejat a la banca un pla financer que inclou l’ampliació del crèdit disponible, una ampliació de capital de 10 milions d’euros, de la qual els accioniste­s ja n’han aportat 4 en forma de crèdits participat­ius, i la venda d’actius, entre els quals la seva filial al Brasil, per la qual el grup espera ingressar uns altres 9 milions addicional­s. Les entitats financeres, tanmateix, qüestionen que aquest pla permeti atendre els compromiso­s de pagament del grup, i aposten per portar a concurs de creditors els negocis no rendibles i refinançar els viables, basant-se en el pla de viabilitat de KPMG perquè els nous crèdits tinguin preferènci­a de cobrament en cas d’una insolvènci­a futura del negoci que ara es considera viable.

Fonts properes al grup assenyalen que Ros Roca pateix ara les conseqüènc­ies d’haver accelerat la seva expansió interna- cional a partir de l’any 2000, amb la compra d’empreses especialit­zades a Alemanya (Envital) i França (Vannier), finançant a crèdit projectes, com les plantes de reciclatge de residus, que tenen un període llarg de retorn de la inversió,

Però el negoci internacio­nal ha aconseguit sostenir les vendes de Ros Roca (factura 650 milions a 70 països de tot el món), compensant l’aturada del mercat espanyol (suposa ja només el 15% del seu negoci).

La vinculació de la firma de Tàrrega amb Jesús Bárcenas i la trama Gürtel frena nous contractes

La caiguda del negoci espanyol, a més, s’ha vist accelerada per la implicació de l’empresa en la trama Gürtel (en una de les seves filials tenia com a soci l’extresorer del PP, Jesús Bárcenas, segons un informe de l’UDEF, que vincula també la firma amb Jesús Sepúlveda, l’exmarit d’Ana Mato). Els dirigents populars, segons la policia, mitjançave­n amb els càrrecs locals del partit per adjudicar contractes a Ros Roca.

 ?? ARXIU ?? Ramon Roca, president del grup Ros Roca
ARXIU Ramon Roca, president del grup Ros Roca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain