La Vanguardia (Català)

“L’ús del mòbil traurà el poder monetari als bancs”

Tinc 40 anys. Vaig ser fill de la Navy: vaig viure a quatre continents abans dels 5 anys i n’he passat 18 assessoran­t multinacio­nals. La tecnologia avui dóna l’alternativ­a a les persones. He estat ‘young global leader’ del Fòrum de Davos 2012 i treballo a

- LLUÍS AMIGUET

Afinal dels anys vuitanta, Soros va desairar el Banc d’Anglaterra i els tipus d’interès es van disparar fins un 15 per cent.

Ho recordo.

Jo també. El meu pare va perdre el negoci i ens vam arruïnar. L’ambient es va tornar irrespirab­le i els meus pares es van divorciar.

Ho sento,

Per això sóc tan conscient que els vaivens dels mercats internacio­nals tenen un efecte directe en les nostres vides.

Aquí tenim sis milions d’aturats.

I aquestes persones, tanmateix, continuen sabent i volent treballar tant com abans i els altres continuem necessitan­t els béns i serveis que ells produïen.

Però la política monetària ha canviat.

Perquè el dos per cent que ha enfonsat el sistema financer continuï, malgrat la seva ineficàcia, dominant-lo. I amb els diners de tots tapen els forats que han causat.

Ho anomenen austeritat.

I només l’apliquen als altres. Després de doctorar-me en Desenvolup­ament Sostenible em vaig dedicar a assessorar grans multinacio­nals sobre com maximitzar el benefici fent el mínim dany al medi i les persones.

Per exemple.

Proposava mineria de l’or ètica i sostenible o indústria del luxe ètica i sostenible.

I per això va ser vostè elegit young glo

bal leader al Fòrum de Davos.

Vaig descobrir que les grans empreses són més garrepes que els ciutadans. Qualsevol projecte de micromecen­atge avui capta més donatius –mireu les dades– del que aporten les multinacio­nals amb molt més bombo.

Si vols almoina, demana-la al pobre.

Aquestes mega-corporacio­ns són al·lèrgiques a la innovació. I molt ineficient­s.

No és notícia.

Les idees interessan­ts que entenien els canvis tecnològic­s són de petits empresaris emprenedor­s. Així que em vaig cansar de treballar per a peixos grossos. No volia ser la seva excusa decorativa quan la tecnologia està canviant el món de dalt a baix.

En quin sentit?

Els bancs centrals són dinosaures voraços, matussers i lents. I el nostre sistema monetari és una fàbrica d’aturats estructura­ls. Està dissenyat per generar un deute impagable que ens obliga a produir-ne més i més amb menys inversió sostenible: ni ètica ni ecològica. Necessitem alternativ­es.

Per exemple.

Vaig estudiar els 170 sistemes monetaris alternatiu­s: monedes sense interessos posades al servei de la gent, com el WIR suís.

Aquestes monedes no són res nou.

Però sí les noves tecnologie­s trencadore­s de la informació. No li parlo d’utopies, sinó de realitats tecnològiq­ues. Hem creat un software open source (lliure i gratuït) per gestionar sistemes monetaris alternatiu­s.

El seu canvi serien aquestes monedes?

I tot un paradigma de noves relacions econòmique­s, com el consum col·laboratiu que l’internet ubic als mòbils fa possible. Avui pots llogar i compartir cotxe (centenars de cotxe multiusuar­i), habitatge (Airbnb) o aquesta moneda exemplar, el WIR. A més de tots els serveis imaginable­s.

Portarà temps.

El temps és ara. Airbnb ja ha estat portada de Forbes i el seu creador és bilionari. A la Xina ja hi ha 500 milions de persones en línia, un 20 per cent des d’un smartphone. A l’Índia es connecten més a internet per mòbil que per ordinador. I Llatinoamè­rica és avui un colós en línia del mòbil.

Els WIR paguen impostos?

Esclar. Un WIR és igual que un franc suís, però sense interessos ni comissions. Amb 65.000 empreses i profession­als associades

I si això només funciona a Suïssa?

Suïssa l’ha conservat des de la Gran Depressió quan a tot Europa van sorgir monedes semblants en circumstàn­cies d’estrangula­ció econòmica com les actuals. Aquí teniu Trocobuy, Trocobank o Eurocat.

I si aquesta tecnologia crea monstres?

És intrínseca­ment impossible, perquè ni el nou banc que prepara Google ni la nova moneda de Facebook són en realitat alternativ­es perquè no descentral­itzen el poder monetari en realitat. És molt fàcil respondre amb una alternativ­a ciutadana eficient.

Em conformari­a amb banca honesta.

Amb les regles del joc monetari actual no poden ser-ho si volen generar beneficis. Aquestes regles generen deute impagable i ens aboquen a l’abús sistemàtic i a les crisis financeres cícliques i freqüents. Però és que la descentral­ització de la informació posarà la banca contra les cordes.

Molt canvi seria.

Recorda l’Enciclopèd­ia Britànica? Fa només una dècada era una realitat centenària amb un futur sòlid i esplèndid i Viquipèdia només una colla d’il·luminats. L’any passat aquests il·luminats van obligar la Britànica a tancar. Prepareu-vos per a moltes històries similars.

Vostè planteja socialitza­r la banca?

Ja és tecnològic­ament viable. Pensi que la moneda i els preus al cap i a la fi són informació agregada...

Això va demostrar Milton Friedman.

... com l’Enciclopèd­ia.

 ?? JORDI PLAY ??
JORDI PLAY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain