La Vanguardia (Català)

‘La cuina de la meva mare’ amb ‘La Vanguardia’

El llibre fonamental de Joan Roca, el xef del millor restaurant del món A la venda a partir d’avui per només 9,95 euros amb ‘La Vanguardia’ al quiosc

-

Creativita­t, respecte als orígens, investigac­ió, sensibilit­at, hospitalit­at són els pilars sobre els quals se sosté El Celler de Can Roca, que s’acaba de convertir en el nou millor restaurant del món, segons la llista de la publicació britànica Restaurant.

A partir d’avui divendres, per només 9,95 euros amb el diari, el germà gran ens presenta els plats de la seva memòria culinària, aquells que la seva mare, Montserrat Fontané, encara continua preparant a Can Roca, on van créixer els tres fills. En aquest llibre, Joan Roca fa un recull de tot un seguit de receptes de la mare, que ella mateixa ha fet al llarg de la seva vida al restaurant Can Roca de Girona.

Hi trobareu des dels calamars a la romana fins als canelons de festa major, passant pel fricandó i la sarsuela de peix, totes receptes que han servit d’inspiració a nombrosos plats del millor restaurant del món. Més de cent vint receptes que constituei­xen un petit homenatge a la cuina tradiciona­l catalana, el fonament de la cuina que ell fa a El Celler de Can Roca.

Joan Roca dirigeix des del 1986 el seu restaurant, El Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans, Josep a la sala i Jordi a les postres. Ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen el diploma al Mèrit Turístic de la Generalita­t de Catalunya, el premi Nacional de Gastronomi­a al Millor Cap de Cuina per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomi­a i el premi al Millor Cuiner de l’Any per la guia Lo Mejor de la Gastronomí­a.

Joan Roca , des de ben petit, ja s’hi trobava bé, a la cuina. Després de sortir d’escola sempre anava a ajudar al restaurant dels pares. El dilluns es feien les pilotes per a l’escudella, el dimarts a la tarda les botifarres, el dimecres el sofregit, el dijous s’embolicave­n més de mil canelons i moltes vegades el diumenge a la tarda ja no en quedaven, i el divendres es cuinaven els flams i les cremes i l’olor de llimona i canyella que es desprenia omplia tota la sala. El dissabte, el més gran dels germans acostumava a acompanyar la mare al mercat per fer el ritual de la compra dels plats que se servirien la setmana següent a Can Roca i el diumenge era el dia de més feina, amb el restaurant ple de gom a gom. I així, setmana rere setmana.

Aquests van ser els inicis de Joan Roca a la cuina. Fins que la seva passió el va portar a estudiar Hostaleria a Girona i va posar en ordre tot el que havia après a casa i noves maneres de cuinar. Un llarg camí que li ha servit perquè el seu restaurant hagi estat nomenat el millor del món, ja que, en paraules seves, “tota aquesta cuina representa el pilar fonamental sobre el qual s’ha al- çat la cuina moderna i ha estat la base de l’aprenentat­ge i l’estructura necessària per dotar El Celler de Can Roca de la llibertat necessària per projectar una cuina nova que té sempre present les seves arrels”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain