La Vanguardia (Català)

Mas reafirma el full de ruta de la consulta tot i la decisió del TC

El president insisteix a reclamar la competènci­a per als referèndum­s

- JOSEP GISBERT IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

La sentència del Tribunal Constituci­onal va monopolitz­ar ahir la sessió de control al president de la Generalita­t, que confia a trobar solucions per als “esculls” que sorgiran fins a la convocatòr­ia prevista per al 9 de novembre.

El full de ruta de la consulta continua inalterabl­e. Aquest és el compromís dels partits sobiranist­es catalans –CiU, ERC, ICVEUiA i la CUP– després de la sentència del Tribunal Constituci­onal contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament i el missatge que ahir va donar el president de la Generalita­t, Artur Mas. “El procés polític continua, perquè d’alguna manera la sentència estava prevista i es donava per descomptad­a, i a cada escull trobarem la manera de superar-lo”, va esgrimir a la sessió de control del Parlament, en què va reafirmar l’aposta per fer la consulta el 9 de novembre d’acord amb la legalitat.

El següent pas del full de ruta continua sent, per tant, el debat del 8 d’abril al Congrés sobre la petició del Parlament que l’Estat cedeixi a la Generalita­t la competènci­a per convocar referèndum­s. “Ja veurem què diuen tots, i a partir de la resposta que obtinguem anirem trobant solucions per als esculls que es vagin produint”, va recalcar el president de la Generalita­t, emparat en la part de la decisió de l’Alt Tribunal que reconeix el dret a decidir com a aspiració política de Catalunya sempre que s’ajusti a la legalitat constituci­onal. “Catalunya planteja un repte democràtic en majúscules que s’ha de contestar amb accions po- lítiques d’altura, i no amb sentències del Tribunal Constituci­onal”, va subratllar Artur Mas, que va lamentar, tot i així, que “això és el que no trobem en la resposta de l’Estat”. I ho va descriure gràficamen­t: “Piquem a la porta del diàleg, de la negociació, del pacte, i a l’altre cantó no hi ha ningú”.

A parer del president de la Generalita­t, el més preocupant de la sentència de l’Alt Tribunal no és tant el contingut com “el fet que s’hagi produït”, perquè per primer cop anul·la una declaració política d’una cambra legislativ­a. “El Tribunal Constituci­onal hauria de ser l’àrbitre, i alguns ens preguntem si amb aquestes decisions actua com a tal”, va afirmar Artur Mas, per qui la conclusió és clara: “Tenim la sensació que no fa d’àrbitre”. Una posició que va compartir Joan Herrera (ICV-EUiA), el qual va qualificar d’“insòlit i sorprenent” que l’Alt Tribunal valori una declaració política, i va tenir també el suport d’Oriol Junqueras (ERC), que va advertir que la Generalita­t i el Parlament “no es resignaran ni es rendiran davant el que diguin òrgans de l’Estat nomenats a dit per dirigents de partits polítics”.

El PSC va fer-ne una lectura molt diferent. Pere Navarro va destacar en la seva intervenci­ó que la decisió del Tribunal Constituci­onal assenyala que “l’únic camí per celebrar la consulta és el pacte i la negociació per reformar la Constituci­ó”, i en aquest sentit va tornar a estendre al mà al president de la Generalita­t per explorar possibles punts de trobada. “Jo li vaig dir moltes vegades que la declaració sobiranist­a no serviria de res, canviï de rumb, president, pugi a l’autobús del PSC i reformem junts la Constituci­ó, no hi ha cap altre camí”, va dir Pere Navarro I, a més, va fer una crida a la moderació i va afirmar que l’actual conjuntura política i social exigeix “que hi hagi més Tarradella­s i més Suárez, més intel·ligència i menys testostero­na”.

Més agre en el to i en les formes va ser el cara a cara entre Artur Mas i Alicia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP a Catalunya va celebrar que la sentència “deixi clar que Catalunya no és subjecte sobirà” i que, a més, “hi pot haver conseqüènc­ies jurídiques” si CiU i ERC continuen amb el procés sobiranist­a. Per això va instar el president de la Generalita­t a “respectar la decisió” de l’Alt Tribunal i a “parar el procés sobiranist­a i negociar dins del marc constituci­onal”.

El mateix ple del Parlament

va designar també els tres diputats –Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA)– que defensaran la proposta sobre la consulta el 8 d’abril al Congrés, en un debat en què PP i C’s van tornar a reclamar, sense èxit, que fos el president de la Generalita­t qui tingués “la valentia i el coratge de defensar-la”, en paraules d’Albert Rivera. La CUP, que va signar la proposta de portar la consulta a les Corts però que no la va votar perquè no creu que aquest pas sigui necessari, va donar suport a la designació i Quim Arrufat va receptar als escollits coratge per aguantar els “previsible­s insults i escopinade­s” que acompanyar­an el no del Congrés.

 ??  ?? Joan Herrera, Jordi Turull i Marta Rovira, després de ser escollits per defensar la consulta al Congrés
Joan Herrera, Jordi Turull i Marta Rovira, després de ser escollits per defensar la consulta al Congrés
 ?? ROSER VILALLONGA ?? “Pugi a l’autobús”. Mas va instar Navarro a pujar a l’“autobús de la majoria” amb la seva aposta de reforma constituci­onal
ROSER VILALLONGA “Pugi a l’autobús”. Mas va instar Navarro a pujar a l’“autobús de la majoria” amb la seva aposta de reforma constituci­onal
 ?? ROSER VILALLONGA ??
ROSER VILALLONGA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain