La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya s’apunta a l’optimisme

La institució preveu un creixement de l’1,2% aquest any, superior al del Govern Linde espera que en dos anys es creïn 250.000 llocs de treball nets

- LUIS IZQUIERDO Madrid

El Banc d’Espanya es va afegir ahir a l’onada d’optimisme sobre el futur immediat de l’economia espanyola situant les seves previsions de creixement per a aquest any en l’1,2% del PIB, dues dècimes per sobre de l’última estimació del Govern central. El creixement previst per al 2015 és de l’1,7%.

Ho va publicar la institució al seu butlletí econòmic de març i ho va corroborar unes hores després el seu governador, Luis María Linde, en una conferènci­a celebrada a Madrid. Linde va fer ressaltar l’abast de l’estimació, ja que suposaria un salt de gairebé dos punts i mig des de la caiguda de l’1,2% registrada el 2013.

L’increment del PIB es produirà aquest any i el que ve sense que hagin conclòs els ajustos ni en l’administra­ció pública ni en l’habitatge. Per això no és estrany que l’Informe de projeccion­s adverteixi que “l’economia espanyola continua immersa en un ajust, la culminació del qual no és exempta de dificultat­s i riscos”.

El creixement vindrà per l’encara puixant increment de les exportacio­ns, que aquest any pujaran un 5,1%, i pel primer repunt del consum privat des del 2010, d’un 1,1%. També gastaran més les empreses, un 3%, ja que comencen a preparar-se per a la fase expansiva que apunten tots els indicadors avançats. I hi ajudarà la contenció dels salaris –la mitjana dels convenis firmats situa l’increment en un 0,6%– i el descens dels costos laborals unitaris.

Fins i tot l’ocupació es beneficiar­à del canvi de tendència, encara que en menys mesura. El Banc d’Espanya creu que el nombre de

COMPTES PÚBLICS L’any 2013 es va tancar amb un dèficit del 6,6%, una dècima per sobre de l’objectiu LLOCS DE TREBALL Es crearan 250.000 llocs de treball i la taxa d’atur baixarà al 23% el 2015

llocs de treball augmentarà un 0,4% i un 0,9% aquest any i el que ve, la qual cosa suposaria la creació de més de 250.000 llocs de treball nets. La taxa d’atur caurà un punt percentual cada any, però passarà a situar-se en el 23% a finals del 2015 pel fort descens de la població activa.

El canvi de les previsions formulades pel supervisor bancari espanyol s’assenta sobre tres factors: la reducció de la incertesa econòmica, la millora recent de l’evolució de l’ocupació –s’han creat llocs de treball nets per primera vegada des que va començar la crisi– i l’alleujamen­t gradual de les condicions financeres.

A millorar alguns d’aquests aspectes ha contribuït, segons el butlletí econòmic, la política de consolidac­ió fiscal duta a terme pel Govern. Segons les estimacion­s del Banc d’Espanya, Hisenda hauria tancat l’exercici passat amb un dèficit públic del 6,6% del PIB, només una dècima per sobre de l’objectiu marcat per Brussel·les.

Els analistes no veuen dificultat­s a continuar aquest camí aquest mateix any i poder tancar el dèficit en el 5,8% compromès

amb la Comissió Europea malgrat que l’Executiu ha relaxat el ritme de l’ajust, però no ho tenen tan clar de cara a l’any que ve. Segons els càlculs de l’informe, el Govern tindrà que posar en marxa ajustos per abast de 7.000 milions d’euros més i detallar-los en l’actualitza­ció del Programa d’Estabilita­t que ha d’enviar a Brussel·les abans del 30 d’abril. Continuarà caient la despesa pública i també el preu de l’habitatge. L’informe preveu que, encara que d’una forma més suau, la devaluació continuarà per estabilitz­ar-se al final de l’any que ve.

Tot això succeirà si es mantenen estables les circumstàn­cies internacio­nals partint de les quals s’han realitzat les projeccion­s: el tipus de canvi, la tendència a la baixa del petroli, etcètera. I, sobretot, si la desacceler­ació de les economies emergents no creix, ja que perjudicar­ia el motor en què s’han convertit les exportacio­ns. L’altre gran núvol en l’horitzó és l’amenaça de la deflació. Sobre ella va dir ahir el governador que la seva probabilit­at no és zero, però sí molt baixa, i que el BCE ja està treballant en les mesures que poguessin ser necessàrie­s per aturar aquest perill.

Sobre Bankia, el governador Luis Maria Linde va considerar “lògic” que el FROB estudiï “seriosamen­t” la possibilit­at de vendre’n una altra part.

 ??  ?? Comerços. El consum interior a Espanya comença a remuntar aquest any
Comerços. El consum interior a Espanya comença a remuntar aquest any
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ??
ÀLEX GARCIA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain