La Vanguardia (Català)

El pacte de Santo Domingo

La sentència de la declaració sobiranist­a es va discutir a la República Dominicana El president del TC i tres magistrats més van negociar l’acord per encàrrec del ple El sector progressis­ta va exigir incloure-hi el dret a decidir a canvi de la unanimita

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid TONI BATLLORI

Una comissió de quatre magistrats del Tribunal Constituci­onal (TC) va negociar i va pactar la sentència que ha anul·lat parcialmen­t la declaració sobiranist­a del Parlament de Catalunya. La delegació la componien el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos; la vicepresid­enta, Adela Asúa, ponent de la resolució, i els jutges Juan Antonio Xiol i Pedro González Trevijano. L’acord es va tancar durant el viatge que De los Cobos, Xiol i Trevijano van fer fa dues setmanes a la República Dominicana per assistir a la Conferènci­a Iberoameri­cana de Justícia Constituci­onal. És per això que la sentència forjada sobre la declaració sobiranist­a ja es coneix internamen­t al Tribunal com “el pacte de Santo Domingo”.

El més difícil va ser aconseguir que el sector conservado­r assumís incloure en la sentència l’acceptació de la defensa del dret a decidir per vies constituci­onals. Els magistrats conservado­rs considerav­en que no tenia gaire sentit admetre el dret a decidir d’una part del poble espanyol en termes teòrics i abstractes, per molt diàleg polític que hi pugui haver sobre això en el futur.

El sector progressis­ta, al seu torn, va posar aquest punt com a condició inexcusabl­e per acceptar que el TC rebutgés per unanimitat la proclamaci­ó de la sobirania política del poble de Catalunya, com a punt inconstitu­cional de la declaració sobiranist­a. Al final, el bloc conservado­r va cedir per possibilit­ar que la sentència s’aprovés amb suport unànime.

Els magistrats conservado­rs tenien assegurada una majoria de set vots, però volien evitar tant sí com no –sobretot el president– que el Constituci­onal es fracturés i acabés decidint sobre la declaració sobiranist­a per un marge de dos vots. Pesava, sobretot, el record del gran desprestig­i que va afectar el Constituci­onal arran de la manera de conduir els debats sobre la reforma de l’Estatut.

Els conservado­rs volien evitar al màxim la imatge de divisió interna. I els progressis­tes, que la decisió final es rebés a Catalunya com un altre cop de porta. Per això era tan important deixar oberta l’escletxa del dret a decidir, condiciona­da al diàleg polític i al respecte a les regles de la Constituci­ó. Com que la Carta Magna espanyola no permet un referèndum d’autodeterm­inació, i així ho recull la sentència, els magistrats van acordar esmentar que sí que admet reformes.

Quan encara no s’havien perfilat les vies d’acord i les posicions estaven més enfrontade­s es va de- cidir designar l’esmentada comissió de quatre magistrats. En la composició de la delegació espanyola per a la reunió de la República Dominicana, entre el 12 i el 15 de març, va influir-hi la voluntat dels jutges escollits de trobar una oportunita­t per entrevista­r-se sense soroll ambiental. De fet, van decidir accelerar la resolució arran de la perspectiv­a que el Parlament i el Govern poguessin recusar magistrats. El TC pretenia que la decisió arribés abans de Setma-

La delegació del TC a la reunió judicial iberoameri­cana pretenia negociar sense soroll ambiental

na Santa, i si hagués hagut de resoldre sobre la impugnació contra diversos jutges, aquell termini s’hauria allargat. El Govern central també tenia molt d’interès que la sentència es dictés en una data no gaire allunyada del debat sobre la declaració sobiranist­a que ha de tenir lloc al Congrés dels Diputats el 8 d’abril que ve.

Des de la República Dominicana, la delegació del TC va contactar diverses vegades amb Adela Asúa, a qui corresponi­a portar al ple una redacció concreta de la sentència. El text va quedar pràcticame­nt tancat durant les reunions de Santo Domingo, mentre s’esperava que finalment l’acceptessi­n els altres magistrats, que ja havien debatut molt sobre el tema. En principi, hi havia garanties que el pacte seria assumit, ja que tots havien acceptat delegar el diàleg en els jutges esmentats. Els magistrats conservado­rs se sentien ben representa­ts per De los Cobos i Trevijano, i els progressis­tes per Xiol i, des del seu despatx, per Adela Asúa. I així va ser.

 ?? POOL / ARXIU ?? El Tribunal Constituci­onal va arribar a la unanimitat en la primera resolució sobre la qüestió catalana
POOL / ARXIU El Tribunal Constituci­onal va arribar a la unanimitat en la primera resolució sobre la qüestió catalana
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain