La Vanguardia (Català)

Bogeries 2.0

- Màrius Carol

LES xarxes socials no són el món, però en formen part. En ocasions mostren el pitjor dels individus, segurament perquè la sensació d’impunitat en l’univers 2.0 és gran, i la facilitat de difamar, immediata. Li ha passat a la cantant Shakira aquesta setmana, no per una opinió que hagi pogut molestar algú, ni per alguna desconside­ració que hagi disgustat ningú. En quatre dies ha rebut més insults que en tota la seva carrera per una cosa tan senzilla com haver gravat el seu primer tema en llengua catalana: la cançó Boig per tu, que va compondre Sau. El motiu d’aquest intent de linxament digital és la interpreta­ció que alguns savis de la fotesa han fet d’aquest gest com una manera de donar suport al sobiranism­e.

En aquesta vida s’acaba aprenent que cal protegir-se de la ignorància tant o més que de la ximpleria. Així que la cantant colombiana no ha perdut gaire temps en lectures inapropiad­es, però no deixa de ser preocupant que algú interpreti com una agressió parlar (o cantar) en una llengua (la que sigui) o que vegi en l’ús d’un idioma una declaració ideològica.

Boig per tu és una cançó d’amor, que Shakira dedica a la seva parella, Gerard Piqué. Tots dos tenen un fill igualment català, Milan, i fins i tot es pot adduir que té tota la lògica que ella vulgui retre homenatge als seus orígens, ja que, tot i que va néixer a Barranquil­la, el seu segon cognom és Ripoll. Però ningú no ha de justificar-se per cantar en català o en suahili. La llengua és un vehicle de comunicaci­ó que permet transmetre sentiments i idees, mai no constituei­x un cop de puny a l’aire. La realitat és que els quatre dissortats que han deixat anar la seva bilis queden petits davant els milers que han baixat el tema de Shakira a iTunes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain