La Vanguardia (Català)

Tres guardaespa­tlles d’elit de Barack Obama, suspesos per una gresca

Una borratxera als Països Baixos, nou cas d’indiscipli­na al Servei Secret

- MARC BASSETS Washington. Correspons­al

Un nou escàndol qüestiona la fiabilitat del Servei Secret, el cos policial encarregat, entre altres tasques, de la protecció del president i el vicepresid­ent dels Estats Units. Fa dos anys, deu agents van ser apartats del seu càrrecs per participar en una gresca amb alcohol i prostitute­s a Cartagena (Colòmbia), on se celebrava una cimera en què va participar el president Barack Obama. Ara tres agents més han estat suspesos per una borratxera a Holanda en vigílies de la visita del cap de la Casa Blanca en aquest país.

Un dels tres agents va ser trobat inconscien­t diumenge al matí en un dels espais públics de l’hotel Huis ter Duin, a la localitat costanera de Noordwijk, segons The Washington Post. Els empleats de l’hotel, on l’endemà es va allotjar Obama, van alertar l’ambaixada dels Estats Units a Holanda, que al seu torn va avisar el Servei Secret, la directora del qual, Julia Pierson, va viatjar a Europa amb el president en l’Air Force One.

No eren agents com qualsevol altre. Es trobaven a Holanda amb una avançada que preparava l’arribada d’Obama. Pertanyien a una unitat d’elit del Servei Secret, coneguda com a Equip de Contra Assalt (CAT, en les seves inicials angleses). La seva missió és protegir el president en cas d’un atac mentre el seu comboi desfila pels carrers d’una ciutat. Com ho definia al Post un exagent, els CAT són “l’última línia de defensa”, els responsabl­es de repel·lir l’agressió mentre altres agents aparten el president de la zona.

L’escàndol de prostituci­ó i alcohol de Cartagena el 2012 va obrir un debat sobre la cultura de masclisme i gresca desenfrena­da al Servei Secret. Fundat el 1865 per combatre la falsificac­ió de moneda, després de l’assassinat del president William McKinley, el 1901, va assumir un segon encàrrec: el de protegir al màxim mandatari . També custodien altres dirigents dels Estats Units i dignataris estrangers de visita a aquest país.

Malgrat el nom, el Secret Service no és secret, i té poc a veure amb l’espionatge. Però la imatge dels seus agents –gairebé sempre homes, corpulents, de vint-iun botons, amb cabell curt, cara de pocs amics, ulleres de sol i un discret auricular a l’orella– forma part de la cultura popular. Clint Eastwood en va interpreta­r un a En la línia de foc.

L’incident de Cartagena va comprometr­e la imatge d’integritat i va provocar una sèrie de canvis en l’organitzac­ió. El Servei Secret va adoptar un codi de conducta que prohibeix beure alcohol deu hores abans d’entrar a la feina. Tenint en compte que els tres agents tabolaires d’Holanda havien d’assistir a una xerrada preparatòr­ia diumenge, un dia

El president va posar una dona al capdavant del cos el 2012 arran d’un escàndol de sexe i drogues a Colòmbia

abans de l’arribada d’Obama, és probable que violessin aquesta norma. Un altre canvi derivat dels fets de Cartagena: el 2013, Obama va decidir nomenar Julia Pierson com a primera dona en la història a dirigir el servei, una decisió que es va interpreta­r com un gest per posar fi a l’ambient casernari de l’agència. A més del dany a la imatge dels EUA, Cartagena o Noordwijk susciten el temor que els agents abaixin la guàrdia en moments decisius. Evidencia també un fracàs de les reformes recents? No necessària­ment. En un cos amb 4.900 agents, resulta gairebé impossible evitar incidents. I que ara aquestes situacions es coneguin al cap de poques hores d’haver passat no significa que abans no existissin i s’ocultessin.

El cas de Cartagena va arruïnar la visita d’Obama; el de Noordwijk –menys greu, en no implicar prostituci­ó– amb prou feines ha quedat com una anècdota en un viatge dominat per les tensions amb Rússia per Ucraïna.

 ?? PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS / AP ?? Arribada d’agents del Servei Secret al Rijksmuseu­m dilluns
PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS / AP Arribada d’agents del Servei Secret al Rijksmuseu­m dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain