La Vanguardia (Català)

Localitzat­s més de 100 objectes que podrien ser de l’avió malaisi

Un satèl·lit francès captura múltiples imatges ubicades al sud de l’Índic

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

Augmenten les proves i creix la impaciènci­a. Un satèl·lit francès ha localitzat imatges de més d’un centenar d’objectes al sud de l’oceà Índic que és possible que pertanyin a l’avió de Malaysia Airlines que va desaparèix­er el 8 de març amb 239 persones a bord. Es tracta d’unes restes situades a la zona on vaixells i avions de diversos països busquen una pista enmig d’unes condicions atmosfèriq­ues infernals. El temps apressa, perquè les bateries de les caixes negres s’esgotaran el 7 d’abril i deixaran d’emetre senyals de localitzac­ió.

El ministre de Transport de Malàisia, Hixamuddin Hussein, va anunciar ahir que el satèl·lit francès Airbus Defence & Space ha localitzat 122 objectes flotants, de diverses mides, a la zo- na del sud de l’Índic que vaixells i avions de diversos països rastregen a la recerca de l’avió desaparegu­t. “Ara tenim quatre pistes diferents per satèl·lit: d’Austràlia, de la Xina i dues de França, que mostren possibles restes. Ara és imperatiu que vinculem aquestes restes amb el vol MH370”, va subratllar el ministre.

El comentari d’Hixamuddin Hussein no és trivial. El temps pressiona. D’una banda, la fúria dels anomenats roaring forties –que es podrien traduir com els vendavals de la latitud 40– pot dispersar aquestes restes a centenars de quilòmetre­s i fer impossible recuperar-les. Aquesta eventualit­at allunyaria els investigad­ors del lloc en què es va estavellar l’avió i del fons marí on tot apunta que són les caixes negres.

I també s’acaba el temps per trobar i rescatar aquests dispositiu­s. Uns elements clau per re- construir les hores finals del vol MH370. Trobar les caixes ràpidament és crucial perquè les seves bateries s’esgoten al cap d’un mes. Una situació que obliga els investigad­ors a trobar-les abans del 7 d’abril.

Els experts no descarten, tot i això, que encara que es trobin les caixes negres no es reveli el misteri de la desaparici­ó del vol MH370 de Malaysia Airlines. I és que aquests dispositiu­s –que en realitat són de color taronja– en- registren les dades de la trajectòri­a de l’avió i les converses de les dues últimes hores dels pilots. Això suposaria que es podria reconstrui­r la ruta que va seguir l’aeronau, però si els pilots no van parlar entre ells o havien perdut el coneixemen­t, no se sabrà mai per què van canviar de rumb.

Amb l’objectiu de trobar-les com més aviat millor, els Estats Units han desplaçat a la zona de recerca una nau no tripulada submarina i un detector de caixes negres d’alta tecnologia, que podrien ser operatius a partir de dimarts de la setmana vinent.

Mentrestan­t, els familiars de les víctimes continuen pressionan­t les autoritats malàisies. A

Si les caixes negres no van gravar l’última conversa dels pilots, el misteri quedarà sense resoldre

Kuala Lumpur, el primer ministre, Najib Razak, va transmetre les informacio­ns de què disposava al viceminist­re d’Afers Exteriors xinès, Zhang Yesui. A Pequín, l’ambaixador malaisi, Iskandar Sarudin, es va reunir quatre hores amb els familiars de les víctimes xineses. I una firma d’advocats dels Estats Units va presentar, en nom del pare d’un passatger, una demanda contra la companyia i el constructo­r aeronàutic Boeing com a responsabl­es de la tragèdia del vol MH370, que ascendiria a diversos milions de dòlars.

 ?? ALEXANDER F. YUAN / AP ?? Un militar malaisi davant els familiars dels passatgers xinesos
ALEXANDER F. YUAN / AP Un militar malaisi davant els familiars dels passatgers xinesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain