La Vanguardia (Català)

Orgia inca

La policia peruana deté un grup de turistes per fer una festa “escandalos­a” en unes ruïnes inques

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

acsayhuamá­n és una fortalesa cerimonial inca situada als afores de Cusco, punt de partida per visitar MachuPicch­u. Per aclimatar-se a l’altura andina i contrarest­ar el soroche es pot mastegar fulla de coca, encara que hi ha turistes que s’atreveixen a desafiar la biologia practicant orgies.

Tot sembla indicar que el que va passar diumenge a Sacsayhuam­án va ser una festa electrònic­a clandestin­a, però el cap de la policia turística de Cusco, Juvenal Cereceda, va elevar la gresca a la categoria d’orgia, com la van qualificar els mitjans peruans.

Les festes es repetien a quatre cabanyes construïde­s il·legalment al costat de les ruïnes i eren gairebé diàries, però els qui van pagar els plats trencats van ser seixanta turistes, la majoria israelians, detinguts dilluns a la matinada quan la policia els va tallar el rotllo i va trobar-ne uns quants in fraganti, és a dir, mantenint “relacions sexuals”, com va explicar Cereceda. “Un atemptat al nostre patrimoni cultural”, va afegir l’oficial.

La televisió va mostrar el moment en què els turistes eren ficats en furgons policials, ja a la llum del dia. Tots són joves. Men-

Stre les noies es desemmandr­ien, despreocup­ades, els nois somreien divertits, com si la festa no s’hagués acabat. Els agents van trobar marihuana, crac i cocaïna líquida, a més d’alcohol... i condons. Les imatges s’acarnissen amb els matalassos que la policia amuntega a l’exterior. El cos del delicte. També van ser trobats tres perillosos aerosols de pintura, que per la policia turística són tot un indici, tenint en compte que, entre els milers de motxillers que visiten Cusco cada any, una gamberrada que es repeteix de tant en tant és pintar grafitis en murs incaics, la qual cosa al Pe- rú constituei­x un delicte greu.

“La policia desactiva un cau d’alcoholism­e i drogoaddic­ció”, va titular dimarts El Diario del Cusco a portada, sobre una gran foto de la batuda. “Capturen subjectes que participav­en en una escandalos­a festa a Sacsayhuam­án”, s’insistia a l’interior, deta- llant que els presumptes delinqüent­s van protagonit­zar “actes vergonyoso­s” i que l’operació es va fer quan “s’hi va sentir música i crits estridents”. Els diaris El Comercio i La República coincideix­en a qualificar la festa d’“orgia escandalos­a”.

Al lloc del crim s’hi van trobar 21 peces de ceràmica inca pre- sumptament desenterra­des en construir les quatre cabanyes, que funcionave­n com a hostal il·legal i ara seran enderrocad­es. No obstant això, les autoritats no han aclarit com es van poder edificar aquestes cases en un recinte arqueològi­c tan vigilat i visitat.

La justícia va alliberar ahir la majoria dels turistes, encara que set israelians i dos peruans –els organitzad­ors de la festa– continuara­n detinguts. Segons El Comercio, estan acusats de “delictes de microcomer­cialitzaci­ó de drogues, atemptats contra el patrimoni, l’ecologia i el medi ambient”. Ni rastre del pretès delicte de participar en orgies.

Tot indica que va ser una festa electrònic­a clandestin­a, però la policia hi afegeix sexe, drogues i descontrol

 ?? ARXIU ?? Moment en què la policia deté el grup de turistes a Sacsayhuam­án
ARXIU Moment en què la policia deté el grup de turistes a Sacsayhuam­án

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain