La Vanguardia (Català)

El Govern central esgrimirà al debat del Congrés les tesis del Constituci­onal

L’Executiu se centrarà en els arguments jurídics i evitarà el debat polític

- CARMEN DEL RIEGO Hanoi Enviada especial

El Govern de Mariano Rajoy considera que de cara al debat del 8 d’abril al Congrés sobre la consulta sobiranist­a a Catalunya no necessita més arguments per oposar-se al procés que els que li ha donat la sentència del Tribunal Constituci­onal, que anul·la parcialmen­t la declaració sobiranist­a del Parlament. Així, es valora la unanimitat de la decisió judicial i el fet que s’hagin acceptat els arguments de l’advocacia de l’Estat en el recurs, tant pel que fa a la sobirania nacional, que resideix en el poble espanyol, com a “la indissolub­le unitat de la nació espanyola”, cosa que fa impossible la segregació d’una part del territori. Tenen els arguments jurídics, asseguren fonts del Govern central, que consideren que el moment del diàleg polític arribarà quan el Govern de la Generalita­t desisteixi de la consulta.

Per això cap membre del Govern central no es va pronunciar ahir sobre la sentència, tot i que la veuen favorable als seus interessos. Ni tan sols el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquesta setmana de viatge oficial a Àsia, que, en contra del que és habitual en ell, no va voler parlar de Catalunya. En una roda de premsa a Hanoi, després d’entrevista­r-se amb el ministre d’Afers Exteriors del Vietnam, a Margallo li van preguntar fins a tres cops per la sentència del TC i cada vegada va evitar pronunciar-se. “Tinc per costum parlar només del que sé, no he llegit la sentència, i per tant no hi ha valoració”, va argumentar el ministre.

L’Executiu de Mariano Rajoy ha decidit “no plantar cara”, assenyalen aquestes fonts, per no en- terbolir el debat polític, i mantenir la discussió en el terreny jurídic. Ahir no va parlar Margallo i tampoc no ho va fer cap altre ministre, dels pocs amb actes públics a l’agenda, en el tercer i últim dia de dol oficial per la mort d’Adolfo Suárez, que, per exemple, ha traslladat a avui la sessió de control al Govern, al Congrés. Tenien compromiso­s oficials els ministres de Defensa, d’Indústria i el d’Agricultur­a, que no semblaven els més adequats per parlar de la qüestió catalana.

A Hanoi, Margallo no va voler entrar en el debat polític domèstic, quan li van preguntat què espera que faci ara el president de la Generalita­t, Artur Mas, un cop el TC rebutja la sobirania catalana: “No parlo d’afers interns d’Espanya en una visita a l’exterior, llevat que sigui absolutame­nt necessari, i aquesta vegada no ho considero necessari”, va assenyalar. No va voler ni parlar de l’estratègia internacio­nal que du a terme com a ministre d’Exteriors per explicar als seus socis in- ternaciona­ls el que està passant a Catalunya i la posició contrària del Govern espanyol a un referèndum sobiranist­a o a la independèn­cia d’una part del seu territori: “No ha estat un tema que hàgim tractat el ministre d’Afers Exteriors del Vietnam i jo en la reunió”, va dir García-Margallo.

Caldrà esperar a avui. Mariano Rajoy, que compareix al Congrés, en la sessió de control podria fer la primera declaració pública del Govern sobre la sentència. Però el debat en profundita­t de la qüestió catalana haurà d’esperar dues setmanes. El 8 d’abril, en el debat sobre la transferèn­cia a Catalunya de la competènci­a d’organitzar referèndum­s, l’Executiu del PP farà servir els arguments de la sentència del Tribunal Constituci­onal, segons les fonts consultade­s. Seran arguments jurídics, més que no pas polítics. El Govern central decidirà en els pròxims dies si intervé en el debat –pot demanar la paraula en qualsevol moment– i qui ho farà. La decisió encara no està presa, però les fonts consultade­s sembla que s’inclinen perquè el pes del debat no el porti el president Rajoy, atès que tampoc hi intervindr­à el president Artur Mas. Podria fer-ho la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Mentre no arribi aquell moment, el Govern del PP evitarà el debat polític, en un intent de reconduir el diàleg i portar-lo per vies més transitabl­es.

 ?? J.J. GUILLËN / EFE ?? Margallo i el seu homòleg del Vietnam, Pham Binh Minh, a Hanoi
J.J. GUILLËN / EFE Margallo i el seu homòleg del Vietnam, Pham Binh Minh, a Hanoi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain