La Vanguardia (Català)

Els tres diputats díscols del PSC demanen empara al Parlament

Geli, Ventura i Elena consideren que Navarro “vulnera els seus drets”

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Nou episodi en la guerra interna dels socialiste­s catalans. Després de la reunió, divendres passat, dels sectors crítics socialiste­s, en què van acordar fer els primers passos per formar un moviment polític, ahir van ser els tres diputats díscols del PSC, Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena, que esperen la decisió de la comissió de garanties del partit sobre la seva sanció, els que van moure fitxa.

Van registrar a la mesa del Parlament una petició d’empara perquè analitzi la seva situació –estan apartats pel partit de les seves funcions parlamentà­ries– i requereixi als serveis jurídics de la Cambra l’elaboració d’un informe que “detalli les diverses opcions legals que ens emparen per corregir aquesta situació anòmala”.

Aquest moviment arriba després que dilluns passat el dirigent del corrent intern Avancem, Jordi del Rio, va advertir en la comissió executiva del PSC que si continuava la suspensió de funcions dels tres diputats desobedien­ts prendrien mesures dràstiques, sense descartar la renúncia al seu escó i, fins i tot, la de passar-se al grup mixt, cosa que situaria el PSC com a quarta força parlamentà­ria per darrere del PP.

L’advertènci­a de Del Rio no va aconseguir moure la cúpula socialista de la seva posició. El secretari d’Acció Política, Antonio Balmón, va demanar en aquesta reunió que tots els membres del partit “remessin tots junts en la mateixa direcció” i que un cop superades les eleccions primàries de Barcelona (aquest diumenge hi ha la primera volta), i les eleccions europees serà el moment de “gestionar la diversitat”.

Els tres diputats crítics han fet cas omís de les paraules de Balmón. En el text registrat avui, els Geli, Ventura i Elena consideren que la suspensió de les seves funcions és “una situació anòmala” que al capdavall suposa la “vulneració dels nostres drets com a diputats i dels drets dels ciutadans de ser representa­ts pels seus representa­nts” elegits a les urnes. Per això afirmen que la decisió de suspendre’ls temporalme­nt “supera, almenys políticame­nt, les funcions de direcció d’un grup parlamenta­ri”.

Però aquesta petició d’empara dels tres diputats díscols no és l’únic front que han obert els crítics a la direcció socialista. Jordi del Rio i Fabián Mohedano, impulsors del corrent intern Avancem, van anunciar ahir que el 8 d’abril aniran al Congrés per mostrar el seu suport als diputats de CiU, ERC i ICV que sol·licitaran la transferèn­cia de competènci­es per convocar la consulta sobiranist­a.

Un posició que xoca frontalmen­t amb la que ha adoptat el PSC i és la votació contraria dels diputats del partit al Congrés.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Núria Ventura, Marina Geli i Joan Ignasi Elena, els tres diputats desobedien­ts del PSC, ahir al Parlament
ROSER VILALLONGA Núria Ventura, Marina Geli i Joan Ignasi Elena, els tres diputats desobedien­ts del PSC, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain