La Vanguardia (Català)

Interior poleix la llei de seguretat ciutadana

Fernández assumeix les propostes del CGPJ i el Consell Fiscal

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El Ministeri de l’Interior no vol que el Tribunal Constituci­onal acabi esmenant-li la plana en relació amb la polèmica llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana. Per això, i per evitar probables recursos davant del Tribunal Constituci­onal, el departamen­t que dirigeix Jorge Fernández Díaz ha decidit assumir íntegramen­t els “suggerimen­ts” i retrets d’inconstitu­cionalitat que hi han formulat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal.

Fonts ministeria­ls van assenyalar que “s’incorporar­an totes” les recomanaci­ons de l’òrgan de govern dels jutges i del consell que assisteix el fiscal general de l’Estat. Es tracta que “no hi hagi dubtes” sobre la constituci­onalitat de la llei de seguretat ciutadana. Des d’Interior no es va especifica­r quan se substancia­ran les modificaci­ons. Però és significat­iu que la notícia se sabés la vigília del ple en què, avui, el CGPJ preveu aprovar l’informe negatiu, preparat per un vocal del sector conservado­r, Wenceslao Olea, i una representa­nt dels progressis­tes, Victoria Cinto.

D’ acord amb la seva decisió d’assumir les propostes de jutges i fiscals, Interior hauria d’oblidar o alterar substancia­lment l’article de l’avantproje­cte que tipificava com a infraccion­s administra­tives algunes accions que avui estan tipificade­s com a faltes penals. Això permetria a les administra­cions imposar sancions se- veres sense encomanar-se al control judicial correspone­nt. El ministeri també hauria de renunciar als paràgrafs del projecte que possibilit­en les identifica­cions i detencions per indicis de faltes penals o simples infraccion­s. Tant el CGPJ com el Consell Fiscal, amb el vistiplau del màxim responsabl­e del Ministeri Públic, Eduardo Torres-Dulce, van informar en contra d’aquestes disposicio­ns.

Els dos òrgans van qüestionar, així mateix, les imprecises “mesures extraordin­àries” de prohibició o restricció de la vida ciutadana –per exemple a través d’interrupci­ons a la lliure circulació de les persones– que el projecte considera per a situacions d’“emergència”.

El Consell Fiscal va proposar suprimir el precepte que obre la porta als escorcolls sense que hi hagi constància de delicte flagrant. I els vocals assignats pel CGPJ per elaborar el seu informe van lamentar que l’avantproje­cte no defineixi l’escorcoll ni el limiti a l’escorcoll extern i superficia­l de la vestimenta d’una persona, cosa que a parer seu no exclou la possibilit­at de fer-la despullar, “encara que sigui parcialmen­t”.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? El ministre de l’Interior
CHEMA MOYA / EFE El ministre de l’Interior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain