La Vanguardia (Català)

Més seguretat nuclear

-

TRENTA-CINC països han subscrit un acord per avançar en el control del material nuclear en la III Cimera de Seguretat Nuclear celebrada dimarts a l’Haia. Aquest pacte suposa un pas endavant en la voluntat d’extremar la seguretat i reforçar la lluita contra el terrorisme nuclear, “l’amenaça més immediata per a la seguretat del món”, segons va dir el president Obama. Els països signants accepten la supervisió d’experts internacio­nals per avaluar l’eficàcia de les mesures adoptades i la necessitat d’incorporar noves directrius sobre la protecció d’aquests materials en les seves legislacio­ns nacionals. El pacte subscrit té tres objectius: reforçar la cooperació internacio­nal en matèria de seguretat nuclear; disminuir la producció de material radioactiu; i, finalment, reduir els estocs d’urani altament enriquit i de plutoni (que poden ser utilitzats per fabricar bombes nuclears) i afavorir, alhora, l’ús d’urani empobrit, que és menys radioactiu que el natural.

Un pacte que no va subscriure Rússia, país que dilluns va ser exclòs del G-8 per l’annexió de la península de Crimea, però que la comunitat internacio­nal espera que més aviat que tard se sumi a l’acord aprovat, juntament amb la resta de països que no el van firmar.

La lluita per un control internacio­nal eficient de la producció nuclear avança a pas molt lent. Són moltes les reticèncie­s i interessos nacionals que és precís superar per arribar a un mínim comú. Per exemple, i al marge de l’esmentada Rússia, no van firmar el pacte la Xina, el Pakistan o l’Índia, tres països que disposen d’armament atòmic.

Però, en paral·lel a aquelles importants absències, els Estats Units, Bèlgica, França, Alemanya i Corea del Sud van subscriure una declaració en la qual es proposen com objectiu reduir l’ús civil d’urani altament enriquit i es compromete­n a buscar acords de cooperació i compartir experiènci­es per a la utilitzaci­ó en els seus reactors d’urani empobrit. Val a dir també que un altre anunci important de la cimera ha estat la decisió del Japó de reenviar als Estats Units més de 300 quilos de plutoni i prop de 200 quilos d’urani altament enriquit que Washington li havia subministr­at durant els anys de la guerra freda.

L’ús de l’energia nuclear té riscos evidents, especialme­nt si no es prenen mesures per controlar el seu ús i disponibil­itat. La prevenció no pot venir només d’un grup de països. Tota la comunitat internacio­nal s’ha de comprometr­e en evitar riscos i reforçar controls. Les absències en la firma de l’acord de l’Haia indiquen que s’ha de continuar treballant en aquest objectiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain